AUTOR LEITUD Rahvusraamatukogu sai jälile, kes on jätnud laenutussedelitele üle 105 illustratsiooni

Raamatuportaal
Copy
Laenutussedelitele kritseldatud illustratsioonid, millest raamatukogu pani kokku näituse.
Laenutussedelitele kritseldatud illustratsioonid, millest raamatukogu pani kokku näituse. Foto: RaRa

Eesti Rahvusraamatukogu 2023. aasta detsembris alanud aktsioon leida «RaRa 105» näitusele omanik lõppes veebruari keskpaigas positiivse tulemusega.

Rahvusraamatukogu otsis autorit 105 kunstiteosele, mis on vormistatud teadmata ajal Tõnismäe hoones laenutussedelitele. Üks andekas kunstnik vormistas rahvusraamatukogu laenutussedelitele ohtralt illustratsiooni- ja kalligraafiakatsetusi, millest pandi kokku näitus «RaRa 105». Kaunid kunstiteosed on äratuntava käekirjaga, kuid täielikult signeerimata.

Nüüdseks on andekas kunstnik leitud, kuid vastavalt autori palvele jätab rahvusraamatukogu tema isiku avaldamata. Küll aga jõudis rahvusraamatukoguni kunstniku kiri, mis saladuseloori veidi kergitas.

Raamatukogul on külastajad ja lugejad ja isikutuvastus on vajalik ainult laenutamisel. «Illustratsioonide autor on inimene, kes kasutab raamatukogu kui inspireerivat ruumi eneseväljenduseks ning tema jaoks pole oluline ei tunnustus ega tuntus,» märkis Liina Luhats-Ulman, kes lisas, et enne kohtumist õige inimesega jõudis raamatukogusse mitmeid vihjeid ja ka libapakkumine.

Rahvusraamatukogu hakkas otsima autorit laenutussedelitele eelmisel kümnendil vormistatud kunstiteostele möödunud aasta detsembri keskel. Illustratsioonid leiti rahvusraamatukogu Tõnismäe majast enne rekonstrueerimistööde algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles