GALERII Selgusid Eesti autorite möödunud aasta kõige paremad teosed

Raamatuportaal
Copy

Apollo valis 18. korda rahvahääletusel koos oma lugejatega möödunud aasta eesti autorite parimaid raamatuid.

Apollo raamatuspetsialistid koos Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Lastekirjanduse Keskusega tegid ära suure eeltöö ning valisid välja kuues kategoorias kümme teost, mille vahel sai hääletada oma lemmiku poolt. Sel aastal osales hääletusel pea 6000 inimest. Eelvaliku koostamisel lähtuti järgnevatest tingimustest: tegemist on eesti autori originaalteosega, raamatu esmatrükk 2023. aastal, samuti hinnati teose sisu ja erakordsust oma žanri raames. Lisaks valis Apollo välja ka oma lemmiku.

Ilukirjanduse kategooria võitjaks osutunud Anu Raua «Hea karjane. Jutte loomadest» on taaskord tõestuseks, et eestlased on loodusrahvas, sest raamat sisaldab 30 juttu lindudest ja loomadest. Luuleraamatute kategoorias tegi ilma Reketi esimene luulekogu «Eeden», mis autori sõnul hõlmab endas kuskil 24 aasta jagu analüüse elu, inimeste ja armastuse üle.

Parima käsiraamatu kategoorias võidutses Tanel Jäppinen raamatuga «Kuidas luua lapsega usaldusväärne ja tugev suhe», mis kogus hääletuse peale kokku ka kõige rohkem hääli. Raamat räägib kuidas luua, hoida ja taastada lähedast ja armastavat suhet, jäädes samaaegselt lapse jaoks autoriteediks, kelle järgi laps loomupäraselt joondub.

Parimaks populaarteaduslikuks raamatuks osutus Marju kõivupuu «Eesti mütoloogia algajale», mis aitab ühel või teisel moel mõista, kuidas on aegade jooksul välja kujunenud eestlaste populaarsed mütoloogilised tegelased, missugust elu nad elavad tänapäeval ning mida igavikulist või ajalikku on neil meile öelda.

Kategoorias eestlane ja tema lugu osutus võitjaks Mihkel Muti raamat «Liblikas, kes lendas liiga lähedale», mis räägib Mati Undist – kirjanikust ja lavastajast, aga eelkõige kui inimesest. Samuti tema ajastust, kaasteelistest ja Eestist 20. sajandi teisel poolel. Mihkel Mutt pälvis selle raamatu eest riikliku kultuuri aastapreemia.

Kui ühe koeratüdruku seiklused saavad raamatukaante vahele, siis on teada, et need lood meeldivad kõikidele lastele. Lasteraamatute kategooria võitjad on Janno Põldma ja Heiki Ernits «Leiutajateküla pulmapidu».

«Igal aastal valime seitsmenda kategooriana lisaks ka Apollo enda lemmikteose. Seekord valisime kõiki lugejaid üllatanud Sven Mikseri debüütromaani «Vareda», mis pälvis juunis Eesti Kirjanike Liidu 2023. aasta romaanivõistluse võidu. «Vareda» on lugu mälestustest, unistustest ja armastusest. See on lugu suurest suvest ja ühe noore inimese eneseavastamisest, mis on ühekorraga vabastav ja hirmutav, joovastav ja segadusse ajav,» rääkis Ardo Krass.

Rahvahääletuses osalenud kategooriate võitjad:

Parim ilukirjandusteos 2023«Hea karjane. Jutte loomadest»Anu RaudKirjastus SE&JS

Parim luuleraamat 2023«Eeden»Tom-Olaf UrbKirjastus Rahu Raamatud

Parim populaarteaduslik raamat 2023«Eesti mütoloogia algajale»​Marju KõivupuuKirjastus Tänapäev

Eestlane ja tema lugu 2023«Liblikas, kes lendas liiga lähedale»​Mihkel MuttKirjastus Fabian

Parim käsiraamat 2023«Kuidas luua lapsega usaldusväärne ja tugev suhe»​Tanel JäppinenJes Kirjastus

Parim lasteraamat 2023«Leiutajateküla pulmapidu»Janno Põldma, Heiki ErnitsKirjastus Tammerraamat

Apollo lemmik 2023«Vareda»Sven MikserRahva Raamatu kirjastus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles