Ilmus Eesti muuseumide aastaraamat 2020-2022 «Muuseum +»

Raamatuportaal
Copy
Raamatu koostaja Karen Jagodin.
Raamatu koostaja Karen Jagodin. Foto: Peeter Langovits

Ilmunud on koguteos «Muuseum +», mis esmakordselt tutvustab läbi 2020-2022. aasta Eesti muuseumide aastaauhindade nominentide ja laureaatide muuseumimaastiku arenguid ja parimaid tegijaid.

Muuseumide aastaauhindu on Eestis välja antud alates 2004. aastast, kuid esmakordselt on ilmumas kogumikteos aastaauhindade nominentide ja laureaatidega. Raamat tutvustab viimase kolme aasta parimaid praktikaid. Need kolm aastat on piisavalt pikk periood, et joonistuks välja nii mõnigi kiireloomuline kohandumine, pikaajaline planeerimine, rahvusvaheline saavutus või kogukondlik kujunemine.

Raamatu koostaja Karen Jagodini sõnul juhtus aastatel 2020–2022 palju. «Tuli üleilmne tervisekriis, mis tegi muuseumid päevapealt digitaalseks, kriise mõtestavaks ning inimestele mõtteturvalisust pakkuvateks paikadeks. Valmis said viimased suured enne koroonat käima lükatud arendused, ent jõudsid kohale ka tervisekriisi majandusmõjud, mis eelkõige väljendusid väiksemates, paindlikumates ja kiiremates tegudes. Algas täiemahuline sõda Ukrainas, mis tõstatas kriitilised teemad pärandi kaitsest ja muuseumide rollist selle sees,» sõnab ta.

Raamatusse on artiklid kirjutanud Jaan Aru, Marju Reismaa, Karen Jagodin, Merilin Piipuu, Mariann Raisma, Linda Lainvoo ja Kaie Jeeser. Raamatu koostaja ja toimetaja on Karen Jagodin, kujundaja Robi Jõeleht. Raamatu ilmumist on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Raamatut on võimalik soetada Rahva Raamatust, KUMU kunstimuuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi muuseumipoodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles