LUGEMISNURGA VIDEO Kuidas saada mida soovid, tegemata iseendaga kompromisse?

Raamatuportaal
Copy
Kaido Leesmann.
Kaido Leesmann. Foto: Evelin Kruus

Mõjutamine ei toimi nii, nagu sa arvad, sest sa tegelikult ei mõtle nii, nagu arvad end mõtlevat. Unustada tuleks levinud väärarusaamad (nt soov rohkemaks muudab sind ebameeldivaks) ja proovida mõista, miks läbirääkimisstrateegiad muudavad tõenäoliselt hoopis vähem mõjukaks. Vaata videot, kus jõutõstmise maailmameister, personaaltreener ja koolitaja Kaido Leesmann loeb Rahva Raamatus ette katkendi Zoe Chance'i raamatust «Mõjus peitub sinu jõud».

Avasta see üks asi, mis mõjutab käitumist rohkem kui miski muu. «Mõjus peitub sinu jõud» aitab õppida kasvatama karismat, pidama läbirääkimisi mugavalt ja loovalt ning märkama manipuleerijaid enne, kui on liiga hilja.

Raamatu lehekülgedel kohtad alligaatoreid, langevarjuhüppajaid, gorillakostüümis mõtetelugejat, Jennifer Lawrence'it, Tšingis-khaani ja meest, kes päästis maailma, öeldes ei. «Mõjus peitub sinu jõud» õpetab, kuidas muuta oma elu, organisatsiooni ja võib-olla isegi ajalugu. See eetiline lähenemine mõjutamisele muudab kõigi elu paremaks, alustades sinust.

Katkend raamatust «Mõjus peitub sinu jõud»

Zoe Chance, «Mõjus peitub sinu jõud».
Zoe Chance, «Mõjus peitub sinu jõud». Foto: Raamat

«Ei»-väljakutse

Äraütlemist harjutades proovi mitte selgitada rohkem kui vaja. „Ei“ on täislause ja „Ei, aitäh!“ on viisakas täislause. Ole soe, selge ja kindlameelne. Kui sa ei mõju „ei“ öeldes kindlana, võivad nad muudkui edasi manguda, mis muudab äraütlemise veel raskemaks. Kui pead, võid väljakutset selgitada ja, nagu ma ütlesin, võid isegi meelt muuta.

Aga sa pead alustama eitavalt. Enamik, kes selle väljakutse ette võtavad, on tulemuste üle üllatunud. See pole nii hull, kui arvad. Inimesed ei hakka sind vihkama. Sa võid leida, et see on joovastav. Ja väestav. Ja praktiline. Ja väärt kordamist oma argielus.

Ehkki «ei»-väljakutse on otsekohene, ei tähenda see, et see oleks kerge. Ja vahel on vaja vastata enamat kui «Ei, aitäh!». Siin on mõned stsenaariumid ja vastus, kuidas saaksid käsitleda neid olukordi selguse ja soojusega.

  • Üks sõbralik võõras palub sinult nõu või kutsub sind kohvile.

Sul on tegemist, niisiis võid öelda: «Aitäh, ma soovin, et mul oleks aega vastata sellistele kutsetele jaatavalt, aga mu graafik muudab selle võimatuks.»

  • Üks tuttav kutsub sind seltskondlikule üritusele ja sa läheksid, kui saaksid.

«Aitäh kutsumast ja ma tahaksin kindlasti suurima heameelega teha seda sinuga koos mõnel teisel korral!»

  • Su ülemus palub sul hakata juhtima tohutusuurt, aga igavat projekti, sest sa ju oskad nii hästi asju hallata.

«Aitäh komplimendi eest, aga see oleks mu absoluutne õudusunenägu. Mu hing kärbuks. Kas on mingeid alternatiive?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles