Zooloog Raivo Mänd esitleb ebaharilikku reisiraamatut

Raamatuportaal
Copy
24.05.2022, Tartu
Pildil  zooloog ja loomaökoloog Raivo Mänd.
Foto Sille Annuk, Tartu Postimees
24.05.2022, Tartu Pildil zooloog ja loomaökoloog Raivo Mänd. Foto Sille Annuk, Tartu Postimees Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Eesti zooloog ja loomaökoloog Raivo Mänd esitleb 14. märtsil kell 18 Tartu Kaubamaja Apollos oma uut raamatut «Reisides läbi elu». Autoriga vestlevad ökoloog ja loodus- ning raadiohääl Marko Mägi ja Tartu üliõpilasteatri juht, ökoloog Kelly Kittus.

Autor lubab, et raamatu kaante vahelt leiab lugeja üsna ebahariliku reisiraamatu, sest sellesse on kogutud värvikaid, ootamatuid ja õpetlikke reisijuhtumeid, mida ta on elu jooksul kogenud.

Raivo Mänd, «Reisides läbi elu».
Raivo Mänd, «Reisides läbi elu». Foto: Raamat

«Tema esimesed reisid toimusid noore inimesena Nõukogude impeeriumi viimasel paaril aastakümnel. Neist saab aimu, mida üldse reisimine tol ajal tähendas ja milleks kõigeks pidi sellel imedemaal ringi rännates valmis olema,» seisab raamatu tutvustuses. «Seejärel saad kaasa elada raudse eesriide taga üles kasvanud inimese esimestele erutavatele ja mõnikord koguni kentsakatele kokkupuudetele selle salapärase ja ahvatleva maailmaga, mis jäi teisele poole eesriiet ja millega kohanemiseks kulus üksjagu aega ja kogemusi. Nii jõuavad raamatus kirjeldatud reisid samm-sammult aina lähemale tänapäevale ja samal ajal järjest kaugemale laia maailma. Sa näed, kuidas muutuvad reisimuljed ajas ja ruumis ning kuidas need erinevad noore ja eaka inimese puhul.»

Raivo Mänd (snd 1954) on loodusteadlane, kes on oma elu pühendanud lindude sigimiskäitumise saladuste uurimisele. Pea kogu uue iseseisvusaja jooksul on ta olnud Tartu ülikooli professor, kes annab edasi teadmisi elusolendite käitumise evolutsioonilistest põhjustest. Lisaks arvukatele rahvusvahelistele teadusartiklitele on ta kirjutanud ka emakeelseid ilukirjandusliku kallakuga õpetlikke raamatuid: «Elukunstnikud» (1998), «Poiss kadakaselt saarelt» (2021) ja «Ürgema needus» (2022).

Raamatu illustreeris Urmas Nemvalts, välja andis kirjastus Varrak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles