Tartu residentuuriprogrammis on Kanada kirjanik Christiane Vadnais

BNS
Copy
Pildil grafiti Vanemuise tänaval Tartu Kirjanike Liidu maja juures.
Pildil grafiti Vanemuise tänaval Tartu Kirjanike Liidu maja juures. Foto: Kristjan Teedema

UNESCO kirjanduslinna Tartu residentuuriprogrammi raames viibib aprillis ja mais Tartus kanada kirjanik Christiane Vadnais, kelle kodulinn Quebec on samuti UNESCO kirjanduslinn.

Tartus plaanib Vadnais töötada oma teise romaaniga, samuti loodab ta sõlmida sidemeid siinse kirjarahvaga ning tihendada sidemeid kirjanduslinnade Tartu ja Quebeci vahel. Vadnais astub üles ka kirjandusfestivalil Prima Vista 2024: «Paremad ja halvemad tulevikud».

Christiane Vadnais on omandanud Lavali ülikoolis magistrikraadi loovkirjutamise alal ning lisaks ilukirjanduslikule loomingule on ta Quebeci kirjanduselus tegev ka kultuurikorraldajana. Temalt on ilmunud üks romaan ja rohkelt lühiproosat ning ta teeb kaasa ka mitmesugustes interdistsiplinaarsetes projektides. Tema loomingut on seni tõlgitud kuude keelde ning tunnustatud ka mitmesuguste auhindadega.

Vadnais on alates 2017. aastast kirjutanud peamiselt ökoulmet, mis avab võimalikke tulevikke seoses keskkonnaprobleemide ja kliimamuutusega. Tema 2018. aastal ilmunud debüütromaan «Faunes» koosneb unenäolistest lugudest, milles ähmastuvad inimliku ja loomaliku piirid ning tekib uutmoodi tasakaal. Aastatel 2020-2022 osales ta interdistsiplinaarses koostööprojektis «Leiutatud saar», milles raamatu, näituse ning taskuhäälingu kaudu kujutleti inimeste ja taimede ühiskonna loomist väiksel Lõuna-Atlandi saarel, ajaliseks kontekstiks alternatiivajalooline 19. sajand.

«Põimides ulmet, maagilist realismi ja intiimse ja kehalise poeetilist kujutamist, püüab minu looming vabastada kirjandust antropomorfismi kammitsaist ning uurida elusolendite eksistentsi võimalusi murranguajastul,» ütleb Vadnais ise oma loomingu kohta.

Veebruari alguses välja kuulutatud konkursile laekus 30 avaldust, kandidaatide seas oli kirjanikke ja tõlkijaid nii Euroopast, Põhja-Ameerikast, Lõuna-Ameerikast kui ka Aafrikast. Otsuse langetas neljaliikmeline komisjon, kuhu kuulusid Berk Vaher, Krista Ojasaar, Janika Kronberg ning Marja Unt.

Kirjanduslinna Tartu rahvusvaheline residentuuriprogramm sai alguse 2017. aastal ning on mõeldud kirjanikele ja eesti kirjanduse teistesse keeltesse tõlkijatele. Üks residentuuriperiood kestab kaks kuud ning konkurss kuulutatakse välja kaks korda aastas. Residentuur on üks suuremaid ülemaailmse haardega algatusi Tartu kui UNESCO kirjanduslinna tegevuskavas, mis aitab avardada siinse kirjanduselu rahvusvahelist mõõdet ja luua uusi kultuurisidemeid ning ühtlasi pakub residentidele võimalust ammutada inspiratsiooni siinsest keskkonnast ja kultuurist.

Huseinova on programmi kuues külaline, enne teda on Tartus residentuuris viibinud sloveeni kirjanik Andrej Tomažin, iiri kirjanik ja kultuurikriitik Darran Anderson, ungari kirjanik Gabi Csutak, ameerika luuletaja Ron Whitehead, inglise kirjanik Andy Willoughby ning ukraina kirjanik Olena Huseinova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles