LUGEMISSOOVITUSED 5 raamatut luulesõbrale, kes oskab emakeele ilu hinnata

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab emakeelepäevaks lasteluuleraamatuid. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

14. märtsil, meie esimese luuletaja Kristian Jaak Petersoni sünniaastapäeval tähistatav emakeelepäev kutsub meid eesti keelt märkama ja sellele rohkem tähelepanu pöörama. 

Kuna emakeele ilu väljenduvat ehedaimalt just luules, siis on just nüüd parim aeg mõne uuema lasteluuleraamatuga tutvust teha. Et meie lasteluuletajate looming on rikkalik ja eriilmeline, leiab siit oma lemmiku nii lühivormide austaja kui pikemate lugude igatseja, nii lustakamate värsside kui mõtteluule austaja, nii pisem laps kui ka nooruk ja täiskasvanu.

***

Leelo Tungal, «Laste maitse».
Leelo Tungal, «Laste maitse». Foto: Raamat

«Laste maitse»

Leelo Tungal

Illustreerinud Jüri Mildeberg

Kirjastus Tammerraamat

2023

Leelo Tungla luulekogu sisaldab 35 aja- ja keeletundliku luuletust, mis saanud inspiratsiooni eesti vanasõnadest ja kõnekäändudest. Alustades luuletusega «Igal linnul oma laul» ning lõpetades ütluse «Hea sõna võidab võõra väe» värsistusega moodustab kogumik kena ja ühtlase terviku, mida põnev lugeda nii koolilastel kui ka täiskasvanuil. Nagu ikka on Tungla luule leidlik ja humoorikas, mõnusate puäntidega.

***

«Herta, löö siseküljega!»
«Herta, löö siseküljega!» Foto: Repro

«Herta, löö siseküljega!»

Mika Keränen, Contra 

Illustreerinud Elina ja Joonas Sildre

Kirjastus Keropää

2023

Mika Keräneni mõeldud ja Contra kirja pandud värsslugu räägib nõu kuulamise olulisusest. Ühel kenal suvepäeval leiab koer Uudu kesalt valge-mustalaigulise kera. Kui Taadu räägib, et oli nooruses Lõvide võistkonnas väravavaht, soovivad kõik loomad äkki pallimängu proovida. Taadu lubab arbuusi sellele, kel õnnestub pall väravasse saada. Koer Uudu asub kõigepealt palli taha. Enne lööki kuuleb ta põõsast piiluva siili õpetust, lüüa palli siseküljega, kuid loomake on nii elevil, et jätab nõuande tähelepanuta. Sama teevad ka siga Miga ja hobune Priidu. Nii õnnestubki vanaisal kõik pallid kinni püüda. Siis aga saabub Herta kord. Siil õpetab tedagi. Mis sa arvad, kas Hertal on oidu head nõuannet kuulda võtta?

***

Doris Kareva, «Koerakari».
Doris Kareva, «Koerakari». Foto: Raamat

«Koerakari»

Doris Kareva

Illustreerinud Piia Ruber

Kirjastus Verb

2023

Doris Kareva püüab oma värssloos uurida meie maailmaga paralleelselt, kohati ka lõikuvalt ja ristuvalt asetsevat koeramaailma. Pealiskaudselt koeratõugudeks jagamise asemel kasutab luuletaja ilmekamaid iseloomustusi, nagu keegi-mind-ei-seo koer, anna-käppa-tere koer; ei-tea-mitte-halli koer; laike-kokku-loe koer, ära-palun-sure koer jne. Nii jooksevadki koerakarjas väga erinevad penid, kes elavad väga erinevaid elusid ja satuvad sel kulgemisel kokku väga erinevate inimeste ja olukordadega. Luulekogu on ülemlaul koertele kui sellistele – ühekorraga nii sellele üheleainsale kui kõigile neile.

***

Indrek Koff, «Issi!»
Indrek Koff, «Issi!» Foto: Raamat

«Issi!»

Indrek Koff

Illustreerinud Elina Sildre

Kirjastus Härra Tee ja proua Kohvi

2023

Eks ole ikka nii, et alles siis, kui miski on kadunud, oskame sellest tõeliselt puudust tunda. Nii juhtub ka ühe perega, kus ema Sille, poeg Pelle ja tütar Pille avastavad ühel õhtul, et isa Kalle asukoht pole tuvastatav. Kuna ema on päevatööst väsinud ja vajab veidigi oma aega, jääb isa leidmine laste hooleks. Elava fantaasiaga Pelle kujutab juba ette isa mammutit kohtamas, end õngitsema unustamas või uste vahele kinni jäämas. Jah tõesti, enne kui ettekujutus võidu saab, tuleb kohe ja otsustavalt tegutseda – nüüd algama peab issipäästeretk!

Indrek Koffi «Issi!» on värssdraama, mida saab edukalt ka etendada.

***

Eno Raud, «Kilul oli vilu».
Eno Raud, «Kilul oli vilu». Foto: Raamat

«Kilul oli vilu»

Eno Raud 

Illustreerinud Tuulike Kivestu-Rotella

Kirjastus Tänapäev

2023

Eno Raua lasteluule valikkogumik sisaldab ühe meie tuntuma lastekirjaniku ja ‑luuletaja värsiloomingut aastaist 1970-1985. Kogu on jagatud nelja parasjagu pikka tsüklisse: «Kalakari salakaril», «Käbi käbihäbi», «Padakonna konnavada» ja «Lõunatuul õunapuul», mis pakuvad lugemisnaudingut igas vanuses luulesõbrale. Vaatamata sellele, et mõned värssidest on üle poole sajandi vanad, kõlavad nad tänaseski päevas värskelt ja turgutavalt. On ju sõnatundlikkus, teravsilmsus, humoorikus ja reipus igal ajal tervitatav. Kogumikule lisavad särtsu ka uued illustratsioonid.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles