Esitlusele tuleb kogumik Siberis sündinud laste lugudega

Raamatuportaal
Copy
Raamatu koostaja Made Torokoff-Engelbrecht.
Raamatu koostaja Made Torokoff-Engelbrecht. Foto: Sille Annuk

Kaks aastat tagasi asutatud Siberis sündinud laste MTÜ võttis omale eesmärgiks koguda liikmete lapsepõlvemälestusi ja need välja anda. Suure kollektiivse ühistööna valmikis raamat, kus oma lapsepõlvest kirjutavad 84 inimest.

Lood on illustreeritud rohkete fotodega ja paigutatud raamatusse inimeste sünnikoha järgi. Iga suurema piirkonna, enamasti oblasti, juures on kaart, mis annab ülevaate kohalikust geograafiast ja looduslikest tingimustest, aga ka tohututest vahemaadest.

«Lugude autorite pered küüditati üle Venemaa kaheteistkümnesse oblastisse ligi 10 miljoni ruutkilomeetri suurusele territooriumile,» võtab sünnimaa mõõtmed kokku kaartide autor ja üks mälestuste kirjutajaid Rein Kask. «Eesti pealinnale oli neist kõige lähemal, 1500 km kaugusel, Kirov, ja kaugeim, lausa 6000 km kaugusel, Magadani oblast.»

Virve Tuubel, üks raamatu autoritest, lisab, et meenutused lapsepõlvest kaugel maal, võõras kultuurikeskkonnas ja keerulistes oludes on oluline osa repressioonimälust. «Iga lugu on kordumatu, iga mälestus oluline,» toonitab ta.

Lisaks on Eesti Rahva Muuseumis aastaks välja pandud lugude autorite antud esemed, mis on Siberisse küüditamisel kaasa võetud või seal valminud. Saame teada, kui kasulik oli kaasa võtta nuga, õmblusmasin või saag ja kirves. Siberis valminud esemed räägivad võõrsil hakkamasaamisest, kontaktidest kodumaaga ja sugulaste abist. Kindlasti ka emade ja vanaemade heast maitsest ja ilumeelest.

Raamatut «Sunnitud sünnimaa. Siberi laste lood» esitletakse 23. märtsil kell 14 Eesti Rahva Muuseumis Hurda saalis. 

Raamatu väljaandja on Siberis sündinud laste MTÜ, koostaja Made Torokoff-Engelbrecht. Kaardid on teinud Rein Kask, maketi ja kujunduse autor on Katrin Josing ning fotode autor Ülo Josing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles