Krimikirjanik Arne Dahl: ma tahan, et mu lood oleksid nutikad

Raamatuportaal
Copy
Arne Dahl.
Arne Dahl. Foto: Karl Nordlund

Rootsi kirjaniku Arne Dahli uus krimisari algab suurejooneliselt: politseikomissar Eva Nyman uurib kliima nimel sooritatud kuritegusid.

Rootsis tapavad omatehtud pommid kaks inimest: terasetehase osakonnajuhataja ja reklaamimehe, kes teeb kampaaniat naftatööstusele. Näib, et Pommiterrorist on ärapööranud kliimaaktivist, kes kirjutab püha viha ja kättemaksu täis kirju. Ainult komissar Eva Nyman, eriliste kuritegude rühma Nova juht, kahtlustab, et nende halastamatute tegude taga on midagi enamat. Kirjad sisaldavad vihjeid tema endise politseibossi Lukas Friselli kohta. Kuid kas tõesti võib Frisell olla see Pommiterrorist, kellest kõik räägivad? Nyman peab nüüd kiiresti tegutsema, et vältida kolmandat, veelgi laastavamat rünnakut.

«Ringi keskel» on esimene raamat teie uuest sarjast komissar Eva Nymanist ja tema fantastilisest meeskonnast. Kes on Eva Nyman?

Ta on kaasaegne kosmopoliitne uurija, kellel on kapis mõned luukered. Eva Nyman töötab koos parimatest parimatega ja juhib meeskonda, mis esialgu kogeb tuulevaikust. Näib, et Eva on eraviisiliselt rohkem kui korra teinud valesid otsuseid, kuid milline on tema sügavaim, tumedaim saladus, võime vaid oletada.

Teame, et Eva on Stockholmis kliimaterroristi jälil ja ta ei lase sellest kergesti lahti, eriti kuna jälg viib tagasi tema enda minevikku, kunagise mentori juurde. Järsku leiab ta end taas selles minevikus, mille ta arvas olevat ammu maha jätnud.

Aga Eva Nymani meeskond? Kuidas te seda arendasite?

Nova on tõeline eliitüksus, nii nagu ma mõistan ja määratlen eliiti: täis inimesi ja nende vigu, mis aitavad kujundada kollektiivset kuvandit, ja mis läheb puhtast professionaalsusest kaugemale. Veerand sajandit tagasi töötasin välja A-meeskonna, mis lugejatele meeldis. Ja ma tahtsin uude sarja kaasa võtta kõik, mida olen sellest ajast saadik põnevike kirjutamise kohta õppinud, eriti see, mille leidsin oma Sam Bergeri ja Molly Blomi sarja kaudu – tahtsin kõik oma lemmikasjad kokku tuua ühte põnevasse meeskonda. Usun, et olen rühma tuumikuga hakkama saanud. Olen loonud kõik meeskonnaliikmed nagu jäämäed: näete neist ainult väikest osa. Tark ja silmapaistev Sonja Ryd, energiline Shabir Sarwani, enesekindel Annika «Anakan» Stolt ja südikas Anton Lindberg. Sellegipoolest tunnete ilmselt üsna kiiresti, et seal on peidus rohkem, kui esmapilgul paistab.

Arne Dahl, «Ringi keskel».
Arne Dahl, «Ringi keskel». Foto: Raamat

Mis eristab teie uut sarja tervikuna? Kas selles on mõni ühendav element?

Minu arvates on need kriminaalromaanid, mis keskenduvad globaalsele kliimamuutusele. Neid võiks isegi nimetada CliFi-ks, lühend sõnadest Climate Fiction. See teema läbib kogu sarja. Aga mitte ainult, seal käsitletakse ka muid meie aja suuremaid sotsiaalseid teemasid nagu grupikuritegevus, mitmesugused ohud meie demokraatiale, küberkuritegevus, majanduslik spionaaž, idiootide võidukäik poliitikas ja palju muud – kõike seda kõikehõlmava kliimaprobleemi taustal. Kõige tähtsam on see, et ma tahan, et mu lood oleksid nutikad, täis suurt jõudu ja emotsioone, kus oleks palju üllatavaid pöördeid ja kõik see oleks nii meelelahutuslik, et te lihtsalt ei suuda raamatut käest panna, mõtlemata kasvõi lühidalt loetu üle.

Kuidas arendate oma ideid nii suurejooneliseks uueks alguseks?

See on alati natuke mõistatuslik. Seekord on üks asi kindel: tahtsin raamatuga näidata meie aega ja olukorda, milles oleme. Aga loomulikult vajab iga raamat ka mõnda tõeliselt head üllatust. Lisaks tahtsin seda lugu rääkida veidi teistsugusel, uuel viisil. Mind aitab meie maailma jälgimine: mis selles toimub, mis meid liigutab?

Kirjutate eraldatuses, väikeses suvilas Stockholmi saarestikus, mida ümbritsevad metsloomad, aga mitte teised inimesed. Miks?

Olen alati pidanud ühiskonnast ja tsivilisatsioonist eemalduma, et sellest kirjutada. Ma lihtsalt vajan seda distantsi. Ja muidugi üksindust ja vaikust. Minu hütike on aastate jooksul muutunud, kuid põhimõtteliselt on see ikkagi seesama, kus ma kirjutasin oma esimese kriminaalromaani «Misterioso». Need olid kolm intensiivset suvekuud. Nüüd olen oma armastuse looduse vastu põiminud raamatu süžeesse. Viimaste aastate arengud maailmas on muutnud idee jätta tsivilisatsioon seljataha atraktiivsemaks kui kunagi varem. Minu uues kriminaalromaanis üks tegelastest mitte ainult ei mõtle sellele, vaid otsustab seda ka tegelikult teha.

Teie kriminaalromaanid on olnud Rootsis ja kogu maailmas bestsellerid juba üle 20 aasta. Kuidas teil õnnestub meid pidevalt uuesti üllatada?

See ei tulene mitte ainult ammendamatust kujutlusvõimest, vaid ka minu taustast kirjandusteadlasena ja sellest, et olen kogu elu suur lugeja olnud. Enne kui ma hakkasin kirjutama varjunime Arne Dahl all, olin kirjutanud mitu raamatut, mis polnud kriminaalsed ega põnevikud. Usun, et just see pani aluse laiaulatuslikule arusaamisele kirjandusest. Ühesõnaga, hea loo jutustamiseks on nii palju võimalusi ja võib-olla on minul natuke rohkem tööriistakomplekte kui teistel krimikirjanikel. Või äkki mul lihtsalt vedas!

Artikkel ilmus esmalt ajakirja Piper Reader 2024. aasta kevadnumbris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles