Kirjanduslinn Tartu tähistab 21. märtsil ülemaailmset luulepäeva

Raamatuportaal
Copy
Pildil Doris Kareva luuletused.
Pildil Doris Kareva luuletused. Foto: Ove Maidla

Tartu tähistab neljapäeval UNESCO kirjanduslinnana ülemaailmset luulepäeva üritustega linnaraamatukogus, tähetornis kui ka Tartu kirjanduse maja kultuuriklubis Salong.

Kell 16 on Tartu linnaraamatukogu saalis võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» autorite Contra ja Ilme Mõttusega ning toimub ka loovkirjutamise töötuba.

Kell 17 on huvilised oodatud tutvuma Tartu tähetorniga, kus kell 18 algab Eesti Lavaluule korraldatud luuleõhtu planetaariumis. Esinevad Sveta Grigorjeva, Teele Lember, Joonas Veelmaa, Sirel Heinloo, Päiv Dengo ning Jaan Malin.

Luulepäev kulmineerub kultuuriklubis Salong, kus esinevad Tartu linnakirjanik Maarja Pärtna ja muusik Katariin Raska, praegu Põhja- ja Baltimaade residentuuriprogrammi raames Tartus viibiv islandi kirjanik Ingolfur Eiriksson ning 2023. aasta Euroopa luuleprõmmu meistriks tulnud Joonas Veelmaa.

Tartu luulepäev kutsub ka tänavu kõiki üles lugema mõnda luuletust, kas oma loomingut, mõnda oma lemmikluuletust või lihtsalt midagi, mis parajasti kõnetab, tegema lugemisest videosalvestuse ning saatma need kas faili või Youtube'i lingina meilile eks@kirjandus.ee või postitama teisipäeval luulepäeva Facebooki-ürituse arutelu alla.

UNESCO kuulutas 21. märtsi ülemaailmseks luulepäevaks 1999. aastal ning alates 2018. aastast tähistab seda Granada algatusel ühiselt suur osa kirjanduslinnade võrgustiku liikmeid. Lisaks Tartule toimuvad tänavu luulepäeva puhul sündmused näiteks Dunedinis, Edinburghis, Granadas, Heidelbergis, Iasis, Iowas, Krakówis, Kuhmos, Manchesteris, Melbourne’is, Milanos, Nanjingis, Norwichis, Nottinghamis, Quebec Citys, Seattle’is, Tukumsis ja Wrocławis. Kirjanduslinnad tõstavad esile luule võimet kõnetada inimkonna ühiseid väärtusi ning kutsuvad oma kogukondi üles osalema ja tähistama luulet kõigis selle vormides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles