Eesti keeles ilmusid taas Afganistani kirjaniku kolm maailmakuulsat romaani

Raamatuportaal
Copy
Khaled Hosseini.
Khaled Hosseini. Foto: UNHCR Brian Sokol

Tänu kirjastusele Hea Lugu on Khaled Hosseini kolm maailmakuulsat romaani «Lohejooksja», «Tuhat hiilgavat päikest» ning «Ja kajas mägedelt vastu» taas eesti lugejate laual. «Lohejooksja» esmailmumisest möödus mullu 20 aastat.

«Kõige õnnelikum olen ma aga selle üle, et «Lohejooksja» on muutnud kogu maailma lugejate ettekujutust Afganistanist, maalides sellest maast inimlikuma, nüansirikkama ja reljeefsema portree neile, kes seda ei tunne,» kirjutab aastapäevale pühendatud uues eessõnas. «Väga pikka aega on Afganistanist rääkivad lood keerelnud sõja, juurtetuks jäämise, nälja, ekstremismi ning naiste ja tüdrukute väärkohtlemise ümber. Kahjuks on paljud neist lugudest praegugi päevakohased, kuid need pole ainsad tõed selle maa kohta. Mul on väga hea meel saada Itaaliast, Indiast, Iisraelist, Ühendkuningriigist, Brasiiliast ja mujalt lugejate kirju, milles väljendatakse vasttekkinud imetlust Afganistani ja selle rikka ajaloo, ebamaise ilu ning rahva – pahatihti väljapääsmatus olukorras inimeste – alandliku poeetilise hinge vastu.»

Khaled Hosseini on üks maailma loetumaid ja armastatumaid kirjanikke, kelle teoseid «Lohejooksja» ja «Tuhat hiilgavat päikest» on rohkem kui seitsmekümnes riigis müüdud üle kolmekümne kaheksa miljoni eksemplari. Ta on ka ÜRO pagulaste agentuuri UNHCRi hea tahte saadik ja Afganistani inimestele humanitaarabi pakkuva mittetulundusorganisatsiooni Khaled Hosseini Fondi asutaja.

Khaled Hosseini kolm romaani.
Khaled Hosseini kolm romaani. Foto: Kirjastus Hea Lugu

Khaled Hosseini sündis 1965. aastal Kabulis. 1980. aastal, mil Afganistanis toimusid pöördelised sündmused, otsis Hosseini perekond poliitilist varjupaika USAs ning sama aasta septembris koliski perekond Californiasse. Seal omandas tulevane menukirjanik aastaid hiljem arstikraadi ning töötaski aastatel 1996–2004 arstina. 2003. aastal külastas Hossenini pärast pikki aastaid taas Afganistani ning sai inspiratsiooni romaani «Tuhat hiilgavat päikest» kirjutamiseks.

Tema kaht esimest raamatut on kogu maailmas müüdud üle 38 miljoni eksemplari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles