Tartu Ülikooli kunstimuuseum näitab kirjanduse kõikehõlmavat mõju kunstile

Raamatuportaal
Copy
Pilt näituselt «Loovus². Tartu Ülikooli teadlased ja kunstiharrastus».
Pilt näituselt «Loovus². Tartu Ülikooli teadlased ja kunstiharrastus». Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli kkunstimuuseum avab neljapäeval kell 17 näituse «Kirjanduslike paikade taasloomine», mis tutvustab kirjandusteostest tuttavaid paiku.

Avamisel saavad sõna Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, eesti kirjanduse kaasprofessor Jaak Tomberg ja kirjandusteooria professor Marina Grišakova.

Tartu Ülikooli kultuuriteaduste instituudi teadurite Francesca Arnavase ja Mattia Bellini kureeritud näitus tugineb multimeedialahendustele. Külastajad satuvad näiteks «Jane Eyre’ist» tuttavasse udusesse maailma, «Punamütsikese» ohtlikusse metsa, George Orwelli romaani «1984»  düstoopiasse ning näevad Meelis Friedenthali romaanist «Mesilased» inspiratsiooni saanud unenäolist Tartut. 

«Näitusel on meie jaoks kaks kontseptuaalset eesmärki: esmalt soovime tuua esile kirjandust, teiseks rõhutada kirjanduse kõikehõlmavat mõju kunstile,» tutvustas kuraator Francesca Arnavas.

Tegemist on mitmeti kaasava näitusega: esindatud on kolmkümmend üks kunstnikku maailma eri paigust, kes näituse jaoks sündinud teoseid siinsele publikule tutvustavad. Külastajatel palutakse aga jagada ka oma loomingut, mida on inspireerinud kirjanduslikud paigad. Publiku esitatud novellide, luuletuste ja lühijuttude paremik avaldatakse näituse kogumikus.

Tartu Ülikooli kunstimuuseum on varemgi pakkunud ülikooli akadeemilisel perel võimalust osaleda näitustel. Eelmisel aastal esitleti näitusel  «Loovus². Tartu Ülikooli teadlased ja kunstiharrastus» Tartu Ülikooli teadlaste ja õppejõudude kunstiharrastusi.

Näitus «Kirjanduslike paikade taasloomine» on loodud kestlikke põhimõtteid järgides, kasutades juba olemasolevaid materjale.

Nüüdne näitus kuulub Tartu 2024 lisaprogrammi, kirjandusfestivali Prima Vista 2024 «Paremad ja halvemad tulevikud» programmi ning ulmekirjanduse uurimise assotsiatsiooni (SFRA) rahvusvahelise konverentsi sotsiaalprogrammi. Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ning Tartu Ülikooli kultuuriteaduste instituut.

Näitus on avatud 18. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles