Voldemar Kuslap oma kummalisest hobist: karta tuleb pigem elavaid, mitte surnuid

Einar Ellermaa
Copy
Voldemar Kuslap Rahumäe kalmistul.
Voldemar Kuslap Rahumäe kalmistul. Foto: Madis Veltman

Bariton Voldemar Kuslap on valmis saanud raamatu «Uued jalutuskäigud Eesti kalmistutel». See on teejuht paljude tuntud inimeste haudade ülesleidmisel väikese Eesti looduslikult kaunitel kalmistutel.

«Aastakümneid tagasi olin üllatunud, kui palju üldtuntud vaimusuurusi on maetud Tartu Raadi kalmistule – Jannsen, Kreutzwald, Faehlmann, Eisen, Baer… Sealt kasvas huvi juba teiste suuremate matmispaikade vastu nii meil kui mujal, sest ega asjata ei öelda, et kalmistute järgi võib hinnata ka vastava maa kultuuri.» Nii selgitab Voldemar Kuslap tõsise huvi tekkimist kalmistute vastu. Võib öelda, et nüüdseks on ta kõigil Eesti kalmistutel üle vaadanud kõigi Eesti tuntud inimeste hauatähised. Ta esitab raamatus põnevaid fakte neist inimestest ja hauatähiste saamislugusid.

Voldemar Kuslap, «Uued jalutuskäigud Eesti kalmistutel».
Voldemar Kuslap, «Uued jalutuskäigud Eesti kalmistutel». Foto: Raamat

Miks uued jalutuskäigud? «Selle teose eelkäijast, 2017. aastal ilmunud raamatust «Jalutuskäigud Eesti kalmistutel» tuli suure mahu tõttu jätta välja mitmeid meile tuntud inimeste haudu,» ütleb autor Voldemar Kuslap. «Nii saigi hiljem koos pühendunud mõttekaaslastega läbi käidud veel palju kalmistuid. Kultuurimälestiste poolest rikkalikud Raadi, Tallinna Metsakalmistu ja Rahumäe leiavad käsitlemist ka siinses raamatus.»

Iga väiksemagi kalmistu fotovaliku juurde on lisatud kaart, mis teeb hauatähiste otsimise lihtsamaks, kui kalmistule minnes raamat kaasa võtta.

«Oleme neil kalmisturetkedel tundnud end nii mõnelgi korral lapselikult õnnelikena, olles leidnud sadu teenimatult unustatud haudu, imelisi kalmutähiseid ja kauneid sepisaedu,» meenutab Voldemar Kuslap raamatu tegemist ja soovib lugejatele põnevat avastamist.

Laulja ja surnuaedade asjatundja

Kalmistute ajalugu pikalt uurinud Voldemar Kuslap on üks Eesti tuntumaid surnuaedade asjatundjaid. Ta kirjutab iga kuu kalmistutest ajakirja Eesti Ajalugu ning on olnud giidiks ekskursioonidel surnuaedadesse nii Eestis kui ka piiri taga.

Raadi kaart.
Raadi kaart. Foto: illustratsioon raamatust

«Võib-olla tundub minu harrastus natuke kummastavana, aga usun siiski, et karta tuleb pigem elavaid, mitte surnuid. Pealegi olen loomult uudishimulik inimene. Ma ei käi kalmistutel usulistel kaalutlustel, vaid eeskätt kultuuriloolisi haudasid ja silmapaistvaid hauakive otsimas,» ütleb laulja.

Põneva saatuse ja erakordse kultuuritaustaga inimeste puhkepaigad on pakkunud talle suurt avastamisrõõmu ja kaunid hauatähised kutsunud end imetlema. Ka hingerahu leiab ta kalmistutelt alati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles