Eripedagoog soovitab 10 põnevat raamatut, mis panevad lapsed lugema

Raamatuportaal
Copy
Marliis Miilimäe
Marliis Miilimäe Foto: Keijo Kohv / Apollo

Marliis Miilimäe on noor ja aktiivne muusik, kandle- ja harfiõpetaja ning lasteaias töötav eripedagoog.

Marliis Miilimäe on veendunud, et mäng on lapse kõige olulisem töö ja seepärast proovib ka enda töös lähtuda iga lapse huvist ning kasutada võimalikult mängulisi, põnevaid ja aktiivseid õppemeetodeid. Koostöös Lenguga tuli Marliisil eelmisel aastal välja kõnet ja loovust arendav jututäringute mäng. Lisaks on ta aktiivne Instagramis @eripedagoog_marliis kasutajanime all.

Apollo uuris Marliisilt põnevate ja kasulike lasteraamatute soovitusi ning ka nippe, kuidas tekitada lapses lugemishuvi ning toetada lugemisoskuse arengut.

***

Kõige tähtsam on äratada lapses lugemisrõõm. Selle jaoks on kõige parem luua lapsele mugav lugemispesa, kus on vaikne, mõnus ja rahulik. Lapsele kättesaadavas kohas võiksid olla raamatud, mida laps on ise lasteraamatute riiulist raamatukogust või poest valinud. Lugemispesas ei pea piirduma aga ainult raamatutega. Seal võivad olla ka erinevad tähemängud, lugemismängud või joonistamisvahendid.

Igaõhtune unejutu lugemine lastele on äärmiselt vajalik traditsioon, mis võtab päeva lõpus aja maha nii lapsevanemal kui lapsel, õpetab kuulama, rikastab sõnavara, arendab loovust ning tekitab lugemishuvi. Lisaks on see väärt aeg turvalise suhte loomiseks.

Tähtede ja häälimise õppimisel on tähtis, et tähti nimetatakse nagu vastavaid häälikuid: L- häälikunimi on l, mitte ell ja S-häälikunimi on s, mitte ess. Tähekujude meeldejätmist aitavad seosed reaalsete objektidega, näiteks on A-täht nagu maja katus ja O-täht nagu pall. Lugema õppimise ajal võiks ka kodus olla saadaval erinevaid tähekaardid ning olulistele esemetele kleebitud sõnad, mida laps saab avastada ja proovida kokku lugeda.

Olen siia kokku kogunud raamatud nii väikestele kui suurtele, lapsele ise lugemiseks kui ka ettelugemiseks.

Marliis Miilimäe soovitab lasteraamatuid.
Marliis Miilimäe soovitab lasteraamatuid. Foto: Keijo Kohv/Apollo

1. Liina Velner «Kiisu ja kindad»

Logopeedi Liina Velneri loodud raamatus on trükitähtedes kirjutatud lihtsad ja lühikesed tekstid, mis on sobilikud just alustavale lugejale. Teksti mõistmiseks on kõrval lõbusad pildid. Pikemate ja keerulisemate sõnade lugemise hõlbustamiseks on kasutatud graafilisi orientiire, nt liitsõnas «+» märk jne. Suureks plussiks on ka raamatusse lisatud soovitused lapse lugemisoskuse arendamise toetamiseks.

2. Kristel Lempu «Dino»

Logopeedide loodud lugema õppimise raamat «Dino» sobib samuti alustavale lugejale. Raamatus on lihtsaid olukordi kirjeldavad pildid, teksti mõistmist toetavad küsimused ning samuti nõuanded täiskasvanule, kellega koos raamatut loetakse.

3. Anna Llenas «Värvikoll»

Kunstiterapeudi Anna Llenase kirjutatud südamlik raamat, mis räägib värvikollist, kelle sees on kõik tunded sassi läinud. Koos sõbraga hakkab ta neid tundeid lahti harutama, annab neile värvi ja nimetuse. Samuti räägib raamat, mida koll neid tundeid tundes teeb: kas naerab ja tantsib või hoopiski tahab teiste eest peitu pugeda ja üksi olla. Internetis on saadaval palju erinevaid värvikolli teemalisi mänge, mida raamatu vaatamise ja lugemise kõrval mängida: pusled, Dobble mängud, värvide sorteerimine jne. Raamat on kirjatähtedes, vähese teksti ja suurte piltidega. Raamatut võiks vaadata ja lugeda koos täiskasvanuga, kellega koos tunnete üle arutleda.

4. Dan Brown «Metsik sümfoonia»

«Metsik sümfoonia» on menukirjanik Dan Browni esimene lasteraamat. Seda raamatut saab nii lugeda, vaadata kui ka kuulata. Raamatus oleva QR-koodi kaudu saab alla laadida tasuta mobiilirakenduse, mille kaudu saab iga raamatu lehe peale telefoni kaameraga näidates kuulata Dan Browni loodud muusikat. Lisaks on raamatusse piltide sisse peidetud tähed, mida lapsed saavad üles otsida ja millest moodustuvad erinevate muusikainstrumentide nimed. Suurepärane lugemishuvi tekitav raamat lapsele, kellele muidu tavalised raamatud palju huvi ei paku! Raamatu tekst on kirjatähtedes ja pildid suured ning lõbusad. Raamatu lugemisel võiks abiks olla täiskasvanu, et aidata vajadusel käivitada telefoni rakendust, otsida koos tähti ning lugeda.

5. Lou Peacock «Karl kahevahel»

Lapsed seisavad tihti silmitsi raskete otsustega ja ei tea mida valida: kas soovida vanilli- või šokolaadijäätist, panna jalga triibulised või täpilised sokid. Sellisel juhul on suureks abiks üks sõber, kes aitab otsustada. Karli puhul oli selleks üks vahva koerake. Raamat on kirjatähtedes, vähese teksti ja suurte ning lõbusate piltidega.

6. Mi Tóng «Dinosauruste 3D-maailm»

7. Mari Teede «Ingmar ja meri»

8. Mo Willems «Kas ma pean oma jäätist jagama?»

9. Liis Klein «Minu esimene raha»

10. Tina Oziewicz «Mida teevad tunded»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles