LUGEMISSOOVITUS Kaks sõbralikku briti kriminulli, millega mõnusasti aega veeta

Raamatuportaal
Copy
Foto: Tolga Akmen/ AFP/ Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Kate Johnsoni krimkasid «Mõrv Cornwalli moodi» ja «Surm saabub Cornwalli».

Tihedale ja tõhusale kodumaisele algupärandile tasakaalustuseks britilikku meelelahutust. Esmalt peaks ilmsesti soovitama lugemislugu lahti lüüa veidi varem ilmunud esimesest Molly Higginsi loost «Surm saabub Cornwalli». Jaa-jaa, teame-teame. Vana hea Inglismaa, juba kisub kamaraks. Mkm. Täitsa vahva uus vaade, uued kohad ja, teadagi, uued lood.

Kate Johnson, «Mõrv Cornwalli moodi».
Kate Johnson, «Mõrv Cornwalli moodi». Foto: Raamat

Ega ma miskit ilmaraputavat siit välja ei ürita kiskuda, kuid oma võlu on lisaks paikkonnale ja lahedatele tegeijatüüpidele mu meelest just ses, kuidas tuuakse justnagu krimivikku kokku hunnik tavaelu – ja ebatavaelu – ja viiakse lugeja retkele läbi paikade ja sündmuste, kuhu ta ehk isegi tahaks teinekord pärises käsitsi-jalutsi kulgeda. Suurema masenduseta, küll aga hulga arusaadavalt omaste knipsude ja koperdustega kulgevad nood lood. Ma ei ole teab mis ahne sõbraliku briti kriminulli manustaja, aga Kate Johnsonile jätan silma peale kindlasti. Jutud ise pole ka mingi skemaatiline tavalurr, vaid üpris särasilmselt vormistet ja näikse, et rõõmuga kirja pandud.

Nii karm fänn ma ei ole, et minna ingliskeelseid algupärandeid ilmakõiksusest alla tirima, kuid kui uut näen kodulettidel, siis käekene sirutub. Õdusust on ellu vaja, põnevust samuti, inimsuhtlusabi alati. Kate Johnson on üsna hüva tekstimeister nois asjus. Otsustage muidugi ise. Soovitavalt pärast lugemist.

Tugev sari tundub tulevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles