LUGEMIST LASTELE 6 värsket põnevusraamatut, mida lapsed lugeda tahaks

Jaanika Palm soovitab lastele põnevusraamatuid. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Saabuv kevad oma vulisevate vete, puhkevate pungade ja linnulauluga toob hinge igatsuse senitundmatute seikluste järele. Nii saigi seekord riiulist välja korjatud valik värskemaid juturaamatuid, milles olulisel kohal just seiklused ja põnevus. 

Olgu siis tegemist Eesti autori kirjutatu või tõlketeosega, fantaasiakirjanduse või realistlikumat laadi raamatuga, tegutsegu seal poisid või tüdrukud, olgu nad sündmuste keerises üksi või üheskoos, ohtralt põnevust ja lugemisrõõmu pakuvad need raamatud kevadõhtutesse kindlasti. Ja mis eriti tore – lisaks meelekõdile on neis peidus nii mõnigi tarkusetera.

***

Sanne Rooseboom, «Lahenduste ministeerium ja kadunud van Gogh».
Sanne Rooseboom, «Lahenduste ministeerium ja kadunud van Gogh». Foto: Raamat

«Lahenduste ministeerium ja kadunud van Gogh»

Sanne Rooseboom

Illustreerinud Mark Janssen

Tõlkinud Vahur Aabrams

Kirjastus Avita

2024

Niina, Alfa, Ruuben ja proua Vis on rõõmsad – lahenduste ministeeriumi Hollandi haru on taas avatud. On nad ju edukalt lahendanud kolm juhtumit: leevendanud mehe üksildust, rõõmustanud nukrat tüdrukut ning päästnud mängumüüri. Ja seda kõike salaja, ilma endale tähelepanu tõmbamata ja tänu ootamata, just nii nagu reeglid ette näevad. Kui aga lapsed on juba elevil, leidmaks uusi abistamisjuhtumeid, avastavad nad, et 1953. aastal, enne kui osakond suleti, on üks juhtum lahendamata jäänud. Nii asuvadki nad proua Visi lahkel kaasabil ligi 60 aastat tagasi mõrvatud majaomaniku tapja ja kadunud Vincent van Goghi maali jälgi ajama. Paraku aga pole see kuigi lihtne, sest ühingu tööd püüavad igati takistada hõbemehed.

Sarja esimene osa „Lahenduste ministeerium“ ilmus 2023. aastal.

***

Beate Dölling, «Ainult üle minu laiba».
Beate Dölling, «Ainult üle minu laiba». Foto: Raamat

«Ainult üle minu laiba»

Beate Dölling

Illustreerinud Tine Schulz

Tõlkinud Kadri Metsma

Kirjastus Vesta

2024

Roosade kogukond on linnas ülemvõimu võtmas. Igal pool on näha nende kõrgehinnalist kaupa pakkuvaid poode, glamuurseid salonge ja viimase moe järgi ehitatud büroosid, reklaamlauset «You will love it!» võib kohata aina suuremalt ja rohkematel hoonetel ning tänavatel märkab üha rohkem liikumas roosades pükstükkides ja kõrgete kontsakingadega kogukonna liikmeid. Loomulikult on nii neil kui ka paljudel teistel Roosa äpp, mis lubab elu ennenägematult lihtsaks teha, võttes raske otsustamise töö sinult üle. Ainult Liiliate tänava ilusalongi pole õnnestunud Roosadel endale saada. Kui siis ilusalongi pidav mässumeelne vanaproua Edeltraud Locke ühtäkki kurvis, kus ta kunagi teed ei ületa, auto alla jääb, otsustab tema lapselaps Lila koos oma sõpradega salapärasele juhtumile valgust heita ning ühtlasi Roosade pealetungi lõpetada.

***

Maian Kärmas, «Manilundila»
Maian Kärmas, «Manilundila» Foto: Raamatukaas

«Manilundila»

Maian Kärmas

Kaanekujundus Marge Nelk

Kirjastus Varrak

2023

9-aastane Emmi elab koos oma leebe ema ja karmi ütlemisega vanaemaga müstilises Vaherlaanes. Et koolis pole tüdrukul õnnestunud püsivamaid sõbrasidemeid luua, veedab ta enamuse ajast koduks oleva häärberi, Vahermaja seintel olevate esivanemate maalidega juttu puhudes. Kui aga Emmi kohtub endast pisut vanema Martiniga, kes oma perega lähedalasuvasse Hemi linnakesse kolib, tunneb ta ühtäkki, kui väga ta on üht toredat sõpra igatsenud. Kui siis aga nende sõprus proovile pannakse, satub Emmi olukordadesse, mida ta isegi ette kujutada pole osanud.

***

Tuul Sepp, «Haki ordu».
Tuul Sepp, «Haki ordu». Foto: Raamat

«Haki ordu»

Tuul Sepp

Illustreerinud Anu Kalm

Kirjastus Rahva Raamat

2024

12-aastane Taaniel armastab üle kõige lugemist, eriti köidavad teda fantaasiaraamatud. Kui ta siis ühel õhtul taaskord lugedes magama on jäänud ja hommikul raamaturant põsel ärkab, tundub toimunu talle esialgu imeliku unenäona. Milleks muuks seda hallis kivilinnas kohatud inimsuuruste hakkide ettekuulutust inimese lõksulangemisest siis pidama peakski? Kui poiss aga keerleva rohelise uduga täidetud klaaskera märkab ja selle kõrvalt arusaamatute täheridadega paberitüki leiab, saab ta aru, et tegemist on päriselt juhtunuga. Toimunu sõbraga jagamine viib Haki ordu loomiseni, milles nii pisematel kui suurematel lastel oma oluline roll kanda. Kõik ikka selleks, et linnas oleks tore elada kõigil – nii inimestel, taimedel kui loomadel.

***

Jamie Oliver, «Billy ja hiiglaslik seiklus».
Jamie Oliver, «Billy ja hiiglaslik seiklus». Foto: Raamat

«Billy ja hiiglaslik seiklus»

Jamie Oliver

Illustreerinud Mónica Armiño

Tõlkinud Jüri Kolk

Kirjastus Varrak

2023

Billy elab koos ema ja isaga linnakeses, mida kutsutakse Little Alvertoniks. Linna taga algab Veekukkumise mets, mida ümbritseb kõrge ränikivist müür. Keegi ei kipu sinna, sest kuuldused seal toimuvatest kummalistest juhtumitest ning leiduvatest ohtlikest olenditest on inimesed eemale peletanud. Ja kuigi müüri ääres elav Wilfred Revel hoiatab igaüht metsa minemast, tahab Billy koos sõprade Jimmy, Anna ja Andy’ga vaadata, kuhu viib see tee, mille nad juhuslikult on avastanud. Seda, et nad kohtuvad metsas haldjate ja umpsadega ning õpivad leidma oma rolli Rütmi loomisel, lapsed seiklust alustades veel muidugi ei tea.

***

Ketlin Priilinn, «Lugu kadunud raamatust».
Ketlin Priilinn, «Lugu kadunud raamatust». Foto: Raamat

«Lugu kadunud raamatust»

Ketlin Priilinn 

Illustreerinud Elina Sildre

Kirjastus Tänapäev

2023

Hugo ei suuda uskuda, et see just temaga juhtus. Temaga, kes on alati raamatukogust laenutatud teostega nii hoolas ja kohusetundlik. Ja et vahetunnis pidi tema laualt kaduma just see hinnaline arvutimängudest rääkiv teos. Hugo oleks pidanud raamatu koju jätma ja mitte püüdma klassikaaslastele muljet avaldada. Kui Lilianna, Amanda-Riin ja Robert poisi murest kuulevad, otsustavad nad Hugole appi minna ja kadunud raamatu, maksu mis maksab, tagasi saada.

Tegemist on põnevussarja «Raamatukogu detektiivid» avaosaga.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles