Prima Vista tähistab raamatu ja roosi päeva

Raamatuportaal
Copy
Raamatu ja roosi päev.
Raamatu ja roosi päev. Foto: Uku Peterson

Teisipäeval, 23. aprillil kutsub kirjandusfestival Prima Vista koostöös Tartu Ülikooli raamatukogu, Tartu Linnaraamatukogu, Tartu Kirjanduse Maja, Tartu Kaubamaja, Tartu Kaubamaja Apollo ning kirjastusega Petrone Print maikuise kirjanduspeo eelsündmusena osa saama ülemaailmsest raamatu ja roosi päevast.

Tartu Ülikooli raamatukogu fuajees toimub kell 11–18 raamatulaat. Raamatuid müüvad Petrone Print, Ilmamaa, Studium, Koolibri ja TÜ kirjastus.

Tartu Kaubamaja Apollo raamatupoes jagavad kell 13–15 raamatusoovitusi kirjanikud Lauri Räpp ja Anne-Mai Tevahi. Kes roosi Apollo poe müüjale kingib, saab vastukingiks ühe sel päeval tasuta pakutavatest raamatutest!

Kell 16 ootab Tartu Linnaraamatukogu huvilisi linnaraamatukogu kohvitoas peetavasse Kirjanduskohvikusse, kus raamatu ja roosi päeval on arutluse all hispaania kirjaniku Isaac Rosa romaan «Õnnelik lõpp» (Toledo, 2023) ja uuem hispaaniakeelne kirjandus. Külas on tõlkija ja kirjastaja Mari Laan, vestlust juhib Linda Jahilo. Isaac Rosa on ka maikuus toimuva Prima Vista Suure Futuroloogilise Kongressi üks külalistest.

Kava jätkub kell 17 Tartu Kaubamaja Apollos raamatuesitlusega: Anete Kruusmägi «Minu Lasnamäe» (Petrone Print). Autoriga vestleb «Minu Karlova» autor Inga Lunge. 

Raamatu ja roosi päeva finaaliks on kell 18 algav Kirjanduslik teisipäev Tartu Kirjanduse Maja kultuuriklubis Salong (Vanemuise 19, sissepääs hoovist). Oma loomingut esitavad Anti Saar, Berit Kaschan ja Silvia Urgas – Prima Vista ja Tartu Kultuurkapitali koostöös välja antava kirjanduspreemia «Esimene samm» laureaadid aastail 2007, 2009 ja 2012. Auhind määratakse igal aastal raamatu ja roosi päeval ning seda juba alates 2007. aastast.

Õhtu lõpetab «Esimene samm» 2024. aasta laureaadi väljakuulutamine ja esinemine kultuuriklubis Salong.

Miks just raamatu ja roosi päev?

Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast. 23. aprilli tähistamine raamatu ja roosi päevana sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi tõsta raamatumüüki – nimelt võiks sel päeval iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu. Idee levis ja kogus populaarsust. 23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

Alates 2015. aastast kuulub Tartu kirjanduslinnana UNESCO loovlinnade võrgustikku ning 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ning kultuuri arengus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles