Kirjandusfestivalil Prima Vista on sel aastal Poola eriprogramm

Raamatuportaal
Copy
Tänavateater Migro lavastus «Kajad».
Tänavateater Migro lavastus «Kajad». Foto: MARCIN GALON

Rahvusvahelisel kirjandusfestivalil Prima Vista, mis toimub 6.-12. maini Tartus, on sel aastal Poola saatkonna toetatud eriprogramm.

Programmi kuulub 7. mail toimuv ajaloolis-kirjanduslik retk «Poola jäljed Tartus». Retke alguspunkt on kell 13 Toomemäel toomkiriku varemete juures. Teekonnal otsitakse märke Poola suhetest Tartu linna ja inimestega läbi mitme sajandi. Jalutuskäik kulgeb Toomemäelt läbi kesklinna botaanikaaia juurde ning retke juhivad Ülo Treikelder Tartu Linnaraamatukogust ja Ants Siim Tartu Linnamuuseumist. Jalutuskäik on pühendatud kuningas Stefan Batory privileegide sh Poola lipu Tartule omistamise 440. aastapäevale.

Prima Vista raamatulaadal, mis leiab aset 7. mail Raekoja platsis, tähistatakse kell 15 Poola lipu päeva. Kõlab kellamäng poloneesiga ning kõnesid peavad Tartu abilinnapea Raimond Tamm ning Poola Vabariigi Chargè d’affaires a.i. Anna Pełka. Lisaks on kavas rongkäik ülikooli peahoone juurde, kus asetatakse lilled kuningas Batory mälestustahvli juurde. Kell 15.40 esitlevad Raekoja platsis Poola Vabariigi Suursaatkond ja Eesti Rahva Muuseum Olga Tokarczuki ning Joanna Concejo teost «Kaotatud hing». Adam Mickiewiczi Instituudi ja Eesti Rahva Muuseumi eestvõttel lugejateni toodud eestikeelne väljaanne on pühendatud UNESCO kirjanduslinn Tartule ja 2024. aasta Euroopa kultuuripealinn Tartule.

Festivali ajal on ülikooli- ja linnaraamatukogus ning mänguasjamuuseumis avatud Joanna Concejo illustratsioonide näitus «See on minu maailm». Kunstnik ise külastab Tartut 16. mail.

Kell 17.00 on Raekoja platsil purskkaevu ees Tänavateater Migro Poolast lavastusega «Kajad». Lavastus räägib loo Poola idapiirialadest - sõjast, rändest, ümberasustamisest – sellest, mis veel hiljuti tundus olevat minevik. Teater toob vaatajate ette sõnadeta etenduse, mis on üles ehitatud žestile, tantsule ja miimikale. Narratiivi loob muusika – instrumentaalpalad ja laulud näitlejate esituses. «Kajad» lavastaja, autor ja muusikaline kujundaja on Monika Kozłowska, koreograaf Natalia Iwaniec. Etendus on kõigile tasuta. Poola lipu päeva raames toimuvat etendust rahastavad Poola Kultuuri- ja Rahvuspärandiministeerium ning Poola Vabariigi Suursaatkond.

9. mail kell 19 ootab Prima Vista kõiki kuulama Heino Elleri Muusikakooli Tubina saali kontserti «Tähendamissõna moonist», kus Poola laulja ja akordionist Adam Strug esitab oma ansambliga Czesław Miłoszi tekstidele loodud muusikat. Kontsert on kuulajaile tasuta. Esmakordselt tulevad esitamisele ka Adam Strugi originaalkompositsioonid, mis on pühendatud silmapaistvale loojale ja Nobeli preemia laureaadile Czesław Miłoszile tema 20. surma-aastapäeva puhul. Kontserdiga tähistatakse Euroopa Päeva. Kontserdi korraldajaks on Adam Mickiewiczi Instituut. Projekti on rahastatud Poola Vabariigi Kultuuri-ja Rahvuspärandiministeeriumi fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles