LUGEMISSOOVITUS Hea, et on kirjanikke, kes mõned asjad meie eest ära teevad

Raamatuportaal
Copy
Peter Mayle.
Peter Mayle. Foto: Wyatt Counts/AP/Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Peter Mayle'i raamatut «Prantsuse naudingud: seiklused noa, kahvli ja korgitseriga».

Peter Mayle, «Prantsuse naudingud».
Peter Mayle, «Prantsuse naudingud». Foto: Raamat

Ma olin vist esimene, kes Peter Mayle’i kunagi mineva sajandi üheksakümnendate aastate alguses eesti keelde tõlkis. Töötasin toona kohalikus kobrulehes nimega «Liivimaa Kroonika» ega viitsinud eriti linna pealt kõmu otsimas käia, leiutasin tubasemaid tegevusi. No ja et üks Mayle’i raamat (vist «Expensive habits», mis hiljem poliitilise korrektsuse käigus sai uue nime «Acquired tastes») oli Londoni-reisilt näppu jäänud, siis rakendasin end mõningate peatükkide ümberpanemisse. Vaene aeg, kõlbas ajada lehesabajuttudes lihtsale lugejale rikkamate jorsside maailma kirjeldavat kelbast. Seepärast olen Peter Mayle’i teostel püüdnud ikka natuke silma peal hoida. Ja ongi suurelt jaolt südamliku lustiga kirjutet kraam.

Taat on ammuilma surnud, aga raamatud on alles. «French lessons», mis väheke vildakalt õppetundidest naudinguteks tõlgitud (sest naudingute kõrval on siin ka kannatusi, lõbutsemise vaeva ja päris õpetlikkust) keskendub inglase nägemusele Prantsusmaa eriomastest toidupidudest. Ühes maa otsas tähistatakse konnakoibi, teisal juuste, kolmandas tigusid… Nimekiri on pikk. Vein on mõistagi alati kohal. Reibas rännak, mõnusad inimesed, kaunid paigad, ootamatud söögid ja joogid – ise ei saaks säherduse käiguga iiales toime. Hea, et on kirjanikke, kes mõned asjad meie eest ära teevad.

Lugu ilmus maakeeles esimest korda jo aastal 2003. Rõõmustab, et äsja uus trükk tuli. Raamatukogust muidugi saaks, aga ehk nii mõnedki tahavad endale? Ju ta ajal jalus on, vaimukas lugemisvara siiski. No ma väga ei usu, et kõik nood raamatu lõpus toodud faksinumbrid enam töötavad. Millal te viimati telefaxi kasutasite? Ei viitsinud asjaomaseid öö- ja söömamaju nettipidi üle vaadata, aga soovitaksin seda teha, kui keegi päriselt kavatseb kohale seiklema minna. Kakskümmend+ aastat on kõrtsumaailmas väga pikk aeg. Mitut veerand sajandit või enam vastu pidanud söögikohta te oma kodupaigas mäletate? Just.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles