NETIKOMMIDE ASSORTII Valminud on kogumik lätlaste kirjutistest Eesti kohta

Raamatuportaal
Copy
«Läti netikommide assortii».
«Läti netikommide assortii». Foto: Erakogu

Anonüümsete läti netikommentaatorite kirjutistest Eesti kohta on koostatud raamat «Läti netikommide assortii», mis annab eestlastele humoorika võimaluse näha end läbi lätlaste omapärase pilgu.

«Küllap tuleb paljudele üllatusena, kui kõrgelt Lätis Eestit hinnatakse ja kui palju eestlaste tegemistest räägitakse,» ütleb raamatu koostaja ja kommentaaride tõlkija Madis Must. «Isegi sealsete uudisteportaalide netikommentaatoritel jagub Eesti kohta valdavalt positiivseid tähelepanekuid.»

Raamat sisaldab netikommentaaridele omaselt ka omajagu provokatiivseid mõtteid, mida kahe riigi vahelises suhtluses tavaliselt ei puudutata. Must leiab, et piiriüleste sildade loomine huumori ja eneseiroonia abil on üks võimalus, kuidas sidemeid naaberriikide vahel tugevdada.

Tosina aasta jagu uudiste juurest kogutud mahlakaid netikommentaare täiendavad Gatis Šļūka karikatuurid ning erinevate Läti ja Eestiga seotud siin- või sealpool piiri tuntud inimeste kirjutised.

«Raamatus ära toodud kommentaaridest paistab, et lätlaste huvi Eesti vastu ja teadmised põhjanaabrist on hämmastavalt detailsed ja ulatuslikud,» kirjutab ühes peatükis ajakirjanik Anvar Samost. «Soovin, et kaasaelamine ei raugeks ja oleks ikka vastastikune, sest teisi lätlasi meil ei ole.»

Käsitlemist leiab lai hulk teemasid alates majandusest ja poliitikast kuni Venemaa, piirikaubanduse ja kultuurini.

Raamat puudutab ka kahe rahva vahel olevaid pingeid, näiteks kunagist kauplemist Ruhnu saare pärast, mida sobib illustreerima anonüümse autori netikommentaar: «Eestlased andke Ruhnu tagasi ja siis turtsuge!» Valka endine linnapea Vents Armands Krauklis kirjutab vanadest läti talunikest, kes on talle pahameelega meenutanud Eesti armee poolt Vabadussõja ajal tehtud rekvireerimisi ja linna kaheks jagamise tagajärgi.

«Läti netikommide assortii: 1118 suhteliselt vaimukat netikommentaari eestlastest ja 8 tarka kirjutist, mis aitavad mõista lõunanaabrit» on müügil Apollos ja Rahva Raamatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles