«Esimese sammu» kirjanduspreemia laureaat on selgunud

Raamatuportaal
Copy
«Esimese sammu» kirjanduspreemia laureaat on selgunud.
«Esimese sammu» kirjanduspreemia laureaat on selgunud. Foto: Uku Peterson

Kirjandusfestival Prima Vista eelsündmusena anti juba kaheksateistkümnendat aastat järjest raamatu ja roosi päeval, 23. aprillil üle kirjanduspreemia «Esimene samm». Preemia suurus on 600 eurot.

Läinud aastal perioodikas ilmunud ilukirjandusliku debüüdi preemia pälvis Anastassia Kuznetsova Värske Rõhus avaldatud proosapala eest. Kuznetsova loomingu puhul köitis žürii tähelepanu teksti sugestiivsus, terviklikkus ja kunstiline üldistusjõud. Tema tekstis käsitletav inimese suhe mälu ja mäletamisega on edasi antud poeetilise pingestatusega ning mitmekihtselt.

Tänavusele «Esimese sammu» konkursile esitati kokku 29 statuudile vastavat kandidaati, mida on mõnevõrra rohkem kui tavaliselt. Kuna tugevaid proosadebüüte oli õigupoolest mitmeid, siis soovib žürii lisaks laureaadile ära märkida veel ka Sigrid Suppi kirjutise vahetusõpilasaastast Paraguays, mille eksootiline õhkkond on sisendusjõuliselt lugejani toodud ning Robin Liiberi ladusa loojutustamisega teksti Ida-Virumaa olustikust. Laekunud tekstid nägid 2023. aastal trükivalgust kirjandusajakirjas Värske Rõhk.

Žürii koosseisu kuulusid «Esimese sammu» kõige esimesed laureaadid aastaist 2007 ja 2009: kirjanikud Anti Saar ja Berit Kaschan, tänavune linnakirjanik Maarja Pärtna ning Marja Unt ja Triin Ploom-Niitra kirjandusfestival Prima Vista korraldustiimist.

Prima Vista tähistas raamatu ja roosi päeva raamatulaadaga Tartu Ülikooli raamatukogus ning kirjandusprogrammiga Tartu Kaubamaja Apollo raamatupoes, Tartu linnaraamatukogus ja Tartu Kirjanduse Maja kultuuriklubis Salong.

Aastal 2007 MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista poolt Tartu Kultuurkapitali juurde loodud kirjanduspreemia «Esimene samm» abil soovitakse edendada Eesti kirjanduselu. «Esimese sammu» preemiale saavad kandideerida autorid oma ilukirjanduslike debüüttekstidega, mis on eelmise aasta jooksul perioodikas avaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles