Mänguasjamuuseum andis välja juubelikogumiku Eesti mänguasjade ajaloost

Raamatuportaal
Copy
Raamat «Mänguasjade sajand. 10 peatükki Eesti mänguasjade ajaloost».
Raamat «Mänguasjade sajand. 10 peatükki Eesti mänguasjade ajaloost». Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

Tartu Mänguasjamuuseum tähistab sel kevadel 30. sünnipäeva ja andis sel puhul välja kogumiku «Mänguasjade sajand. 10 peatükki Eesti mänguasjade ajaloost», mis on pühendatud mänguasjadele ja mängimisele Eestis 19. sajandist tänapäevani.

Mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro sõnutsi oli muuseumi loojate ja esimeste töötajate unistus panna kirja Eesti mänguasjaajalugu aegade algusest tänapäevani. «Kuid nagu laps peab arenema, tuli ka mänguasjamuuseumil esmalt koguda mänguasju ja nendega seotud lugusid, avardada maailmapilti ning uurida arhiive ja pärandit,» selgitas Vaaro. «Alles siis, tõsises «täiskasvanueas», jõuti niikaugele, et oli kogunenud piisavalt materjale ja kindlust, et jagada Eesti mänguasjaajaloo erinevaid tahke ka teiste mänguasjahuvilistega.»

Piltide ja mälestustega pikitud artiklites, mille autoreiks on mänguasjamuuseumi teadur Helena Grauberg ja peavarahoidja Liis Järv, heidetakse valgust talulapse eluolule ja põigatakse linnalaste mänguasjamaailma. Juttu tuleb mänguasjade rollist sõjakeerises, samuti kaisukarude ja kosmoseajastu jõudmisest lastetuppa. Lugejale avaneb ülevaade viimase saja aasta jooksul toimunud tööstuslikust võidukäigust, kui Eesti kodudesse jõudis üha rohkem poemänguasju ja tekkis kohalik mänguasjatööstus.

Rikkaliku pildimaterjaliga aimekirjanduslikud artiklid sobivad lugemiseks nii ajaloohuvilistele täiskasvanutele, mänguasjakollektsionääridele kui ka näiteks põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele, kes koolitöö tarbeks teadmisi otsivad. Kogumiku väljaandmist on toetanud Tartu linn.

Väikesest mänguasjanäitusest alguse saanud Tartu Mänguasjamuuseum asutati 1994. aastal. Muuseum tegeleb mänguasja- ja lapsepõlvekultuuriga seotud materjalide kogumise, säilitamise, uurimise ja üldsusele vahendamisega. Muuseumi eesmärgiks on toetada kultuurihuvi, loovuse ja eneseväljenduse arengut ning aidata kaasa põlvkondadevahelise sideme tugevnemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles