Valik laste- ja noorteraamatuid, mis avardavad silmaringi ning lõhuvad stereotüüpe

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Inimõiguste Keskus on töötajate ja sõprade abiga kokku pannud väikese valiku raamatutest, mis võiksid avada maailma kirjusust, inimeste mitmekesisust ja ehk ka laiendada vahel kitsaid piire, mis inimeseks olemisele seatud on.

Eks lõppeks leiab igast raamatust midagi, millega samastuda, millest ehmuda või millele vastanduda. Siin on raamatusoovitused laste ja noorte silmaringi avardamiseks. Lühitutvustused pealkirjade järel on kirjutanud iga konkreetse teose soovitaja.

***

Anne-Mari Alver «Meie teistmoodi vanemad» (2018) - eri tüüpi perekondade lood.

Ben Brooks «Lood poistest, kes julgesid erineda» (2018) - laiem vaade sellele, milline üks poiss saab ja võib olla. Aitab ületada kitsaid soorolle.

Kimberly Brubaker Bradley «Õed hundid» (2021) - lugu kahest õest, keda seob armastus teineteise vastu ja ühised traumad. Lugu seksuaalsest väärkohtlemisest, abi otsimisest ja leidmisest.

Sofia Chanfreau «Kaelkirjaku süda on uskumatult suur» (2023) – maagilise realismi võtmes lugu igatsusest perekonna ja selle järele, et sind nähtaks ja armastataks sellena, kes sa oled.

Larõssa Denõssenko, Maria Foja «Maia ja sõbrad» (2022) – Ukraina inimõiguslase muhe pildiraamat laste õigusest elada turvaliselt ja armastatuna, olenemata sellest, mitu vanemat neil on, kas nad on sõja või emigratsiooni tõttu lähedastest eraldatud või pidanud kodumaalt põgenema. Paljud lapsed on kogenud leina ja kaotust, kuid keegi ei saa neilt võtta õigust unistada.

Elena Favilli, Francesca Cavallo «Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele» (2018) - laiem vaade sellele, milline üks tüdruk saab ja võib olla. Aitab ületada kitsaid soorolle.

Mark Haddon «Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal» (2003) - omamoodi mõrvajuhtumi uurimise raamat, kus mõrvatud on koer ja mõrvarelv on aiahark. Uurijaks ja jutustajaks on viieteistkümne aastane autistlik Christopher.

Riikka Jäntti «Väike hiir sõidab maale» (2021), «Väikse hiire päev», «Väikese hiire jõulud» jt väikse hiire lood (väikelapsele) - imeliselt illustreeritud lood väikesest hiirest, kes elab kahekesi oma emaga.

Margus Karu «Hobune Henry unenägu» (2017) - raamat sõprusest ja unistustest ja sellest, et sõbrad võib leida sealt, kust esmalt ei arvagi neid leidvat.

Torben Kuhlmann, Suzanne Levesque «Lindbergh. Seikluslugu lendavast hiirest» (2022) – Lugu sellest, et kõik on võimalik, kui endasse uskuda ja piisavalt vaeva näha – nii saavad teoks ka kõige julgemad unistused.

Astrid Lindgren «Röövlitütar Ronja» (1987) - lastekirjanduse klassika, kus Ronja julgelt traditsioonilise tüdruku norme ületab, taustaks tema sõprus Birkiga ning suhe oma ema ja isaga.

Iuliia Lobysheva «Arion Rufus или испанский слизень» (2023) – venekeelne lasteraamat sõprusest erinevate olendite vahel.

Lembe Mõttus «Muna seiklused Kreekas» (2021), «Muna seiklused Lapimaal» (2022) – sarja raamatud tutvustavad vahvate tegelaste ja lõbusate seikluste kaudu eri riikide kultuuri, toitu ja kombeid.

Piret Raud «Teistmoodi printsessi lood» - lood isemoodi printsessidest, mis lõhuvad tavapärase arusaama printsessist.

Jens Sigsgaard «Palle üksi maailmas» - raamat sellest, millist rikkust toovad meie ellu sõprused ja meile lähedased.

Maria Turtschaninoff «Maresi» (2014) ja «Naondel» (2016) - utopia naistest, kes loovad ühel saarel oma kogukonna. Sobib nii teismelistele kui noortele täiskasvanutele ja teistele fantaasiakirjandust armastavatele lugejatele.

Kätlin Vainola «Lood julgetest Eesti tüdrukutest» (2018) - raamat annab laiema vaate sellele, milline üks tüdruk saab ja võib olla. Aitab ületada kitsaid soorolle.

Przemysław Wechterowicz «Olla nagu tiiger» (2021) – tiiger olla ei ole niisama lihtne. See on küll ülimalt põnev, köitev ja kaasakiskuv, aga mitte lihtne.

Martin Widmark, Emilia Dziubak «Pikk teekond» (2022) – kaunis ja sügavamõtteline lugu lähedase kaotamisest, leinast ja uuest algusest.

Tagasi üles