6 eriilmelist raamatut, mille seast leiab iga noor endale huvitavat lugemist

, Eesti Lastekirjanduse keskuse praktikant
Copy
Eesti Lastekirjanduse keskuse praktikant Ene Mclaughlin soovitab noortele lugemist.
Eesti Lastekirjanduse keskuse praktikant Ene Mclaughlin soovitab noortele lugemist. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus

Viimaks on kätte jõudnud tõeline kevad ja mõnusat ilma on eriti tore nautida hea raamatu seltsis.

Tutvustamegi seekord noorteraamatuid, mille seast leiab endale lugemist nii ulme kui realistliku loo armastaja. Samuti saab lugeja valida, kas ta tahab raamatu lehekülgedel kanduda 1930ndatasse, 1950ndatasse, 1980ndatasse, 1990ndatasse ja nullindatesse või hoopiski tänapäeva. Seekordsed teosed on väga eriilmelised, kuid ühendavateks faktoriteks on suurepärane sõnaseadmisoskus, põnevad juhtumised, aga ka hetked, mis panevad mõtlema ja küsimusi esitama ning neile vastuseid otsima. Kui kohe ei jõua kõiki neist läbi lugeda, tasub raamatud meelde jätta, sest suur suvi ootab ees.

***

Lille Roomets, «Mina ja August».
Lille Roomets, «Mina ja August». Foto: Raamat

«Mina ja August»

Lille Roomets

Kirjastus Hea Lugu

2023

Kõige kaugemale minevikku viib meid värssromaan «Mina ja August», mille tegevus toimub 1930. aastate Mulgimaal. Raamatu peategelasteks on maanoored Heinrich ehk Heints ja August, kes ei saaks olla pärit erinevamatest peredest. Heinrichi peres on kandev roll koonerdaval, vägivaldsel ning igatepidi negatiivsel isal. Augusti pere on edumeelne, haridust hindav, toetav ja elurõõmus. Poiste sõprussuhte, spioonide ja ühiskonda raputavate muutuste kõrval on ruumi esimesele romantilisele suhtele, kui Heintsile jääb silma täidlaste huultega Elviira. Tärkavat suhet segab aga tõsiasi, et Elviira isa on kommunist, mistõttu toob Heintsi suhtlus tüdrukuga kaasa omajagu probleeme.

***

Robert A. Heinlein, «Võta skafander – paneme minema».
Robert A. Heinlein, «Võta skafander – paneme minema». Foto: Raamat

«Võta skafander – paneme minema»

Robert A. Heinlein

Tõlkinud Tatjana Peetersoo

Kirjastus Fantaasia

2023

Kui Kip ütleb oma ekstsentrilisele isale, et tahab Kuu peale reisida, ei näe isa selles mingit probleemi. Poeg võib kasvõi hommepäev minema hakata, kui ta ainult leiab viisi, kuidas seda teha. Õigel ajal alanud reklaamikampaania toob Kipi unistuse küll käeulatusse, ent peaauhinnana välja kuulutatud Kuu-reisi asemel saab poiss lohutusauhinnaks vaid kasutatud kosmoseülikonna. Inseneeriast huvituva Kipi jaoks pole selle kordategemine siiski eriline katsumus ning siis alles seiklused algavad. Pärast kosmosepiraatide ohvriks langemist viivad seiklused teda Kuule ja Pluutole ning kaugemalegi, kaaslasteks 11-aastane ninatark Pisike ja veider tulnukas Emalikkus. Raamat on küll täis 1950. aastate klišeelike unistusi kosmoseajastu võimalustest, ent samal ajal on see ka tohutult lõbus, helge ja inforohke lugemine. Kellele meeldib teadus, neile meeldib ka see raamat. Ja kellele ei meeldi teadus, neis võib raamatu lugemise järel teadushimu hoopis tekkida!

***

Benedict Wells, «​Hard Land».
Benedict Wells, «​Hard Land». Foto: Raamat

«​Hard Land»

Benedict Wells

Tõlkinud Bibi Raid

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Mõnikord läheb elu muutmiseks kõvasti aega, teinekord piisab ühest unustamatust suvest USA-s Missouri osariigi fiktiivses väikelinnas 1985. aastal. End alati üksikuna tundnud viieteistaastane Sam alustab tööd vanas kinos, soovides pääseda keerulisest kodusest olukorrast: õde jahib USA läänerannikul enda unistusi, isa kaotas töö ja lootuse ning emal on lõppstaadiumis ajuvähk. Muidugi toob suvi kaasa rohkemat, kui Sam lootis: sõprussuhete loomine, esimene armumine ja parajalt piiripealsed tembud. «Hard Land» on poisi noormeheks sirgumise lugu, kus on ruumi ka leinale, eneseotsingutele ja mahajäetuse tundele. 1980. aastatele austusavaldusena mõjuva raamatu lugemise ajal, vahel või järel on soovitav kuulata just raamatule mõeldes koostatud laulude esitlusloendit.

***

Cornelia Travnicek, «Ketsid».
Cornelia Travnicek, «Ketsid». Foto: Raamat

«​Ketsid»

Cornelia Travnicek

Tõlkinud Madli Oras

Kirjastus Kultuurileht

2024

Fragmenteeritud ülesehitusega raamatus jõuavad lugejani Mae elu pöördehetked. Idüllilisena tundunud lapsepõlvele paneb julma punkti tüdruku venna raske haigus, millega pere täiskasvanud liikmed ei suuda toime tulla. Otsides lohutust, avastab üksik Mae end punkar Tamara seltsis Viini tänavatelt. Viimane ajaliin toob lugeja olevikku, kus noor täiskasvanu Mae on suhtes arhitekt Jakobiga, ent selle õige pea lõpetab, kui kohtub AIDSi tugikeskuses Pauliga. Raamatu jooksul toimub pidev ja võrdlemisi tihe hüplemine kõigi ajaliinide vahel ning algul juhuslikuna tunduvad hüpped ning lugejale antud killud sobituvad siiski suuremaks pildiks. Õhuke, kuid intensiivse sisuga «Ketsid» on ühiskonnakriitiline lugu läbi valu ja vaeva suureks kasvamisest.

***

Holly Jackson, «Hea tüdruku mõrvaraamat».
Holly Jackson, «Hea tüdruku mõrvaraamat». Foto: Raamat

«Hea tüdruku mõrvaraamat»

Holly Jackson

Tõlkinud Johanna Taiger

Jana Linnart

Kirjastus Tänapäev

2024

Abiturient Pippa Fitz-Amobi valib oma kooli lõpuprojektiks viie aasta taguse sünge loo: Sal Singh mõrvas Andie Belli ning sooritas seejärel enesetapu. Uurimisele on joon alla tõmmatud, sest nii politsei kui linnaelanikud on selle versiooni paikapidavuses veendunud. Pippa aga sellega ei nõustu ning seab endale eesmärgiks tõestada Sal Singhi süütust ja endiselt vabadust nautiv tõeline mõrvar trellide taha viia. Nagu krimimüsteeriumitele omane, hakkavad päevavalgele kerkima saladused: kiusamine, vägistamine, ahistamine, salajased suhted. Võimalikke kahtlusaluseid tekib kui seeni pärast vihma, kes aga siis päriselt süüdi on? Lugejal on hea võimalus proovida, kas ta jõuab lõpplahenduseni enne kui raamat läbi.

***

Kristi Piiper, «​Esimene kord».
Kristi Piiper, «​Esimene kord». Foto: Raamat

«​Esimene kord»

Kristi Piiper

Kirjastus Tänapäev

2023

Viimase noorteromaanikonkursi võidutöös ei tule probleemidest ja teemadest tõesti puudust. Kuigi 15-aastane Anna on esmapilgul tavaline, isegi tagasihoidlik tüdruk, leiab ta end sündmuste keskelt ja valik on kas ujuda või uppuda. Kodus proovib Anna saada selgust selles, miks tema perekond paistab lagunevat. Samal ajal toetab ta toitumishäiretega võitlevat sõbrannat, mida raskendab aga see, kui sõbranna alustab suhet noormehega, kes meeldib ka Annale. Olulist rolli mängib internetis kohatud guru Kevin, kellelt Anna ägedaks saamise nõu proovib osta, kuid kelle esitatud väljakutsed hakkavad hoopis muresid juurde tekitama. Probleemid kulmineeruvad klassimatkal aset leidva vahejuhtumiga, mis sunnib Annat lõplikult otsustama, mis rolli iseenda elus kanda.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles