Sinijärv soovitab: ammu ei ole lugenud teost, mille ühe hooga sisse ahmisin, kuna lihtsalt nii huvitav oli

Raamatuportaal
Copy
Füüsik Carlo Rovelli.
Füüsik Carlo Rovelli. Foto: Rocco Spaziani / Picture Alliance / Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Carlo Rovelli raamatuid «Helgoland» ning «Tegelikkus pole see, mis paistab».

Carlo Rovelli, «Helgoland».
Carlo Rovelli, «Helgoland». Foto: Raamat

Kes füüsikat hirmsasti kardab või arvab ekslikult, et ta niikuinii üldse mitte millestki aru ei saa, võiks alustuseks minna raamatukokku ja võtta lugemiseks Carlo Rovelli «Seitse lühikest füüsikatundi», mis eesti keeles ilmus kaheksa aastat tagasi. Seal on tõesti teadus väga lühikesteks pulkadeks lahti võetud ja täpselt nii köitvalt kirja pandud, et põhjendamatud hirmud maha võtta. Hulk aastaid oli see ainuke tõlge Rovellilt meie keelde (küllap veel paljudesse, sest raamatust sai ülemaailmne bestseller). Ja nüüd on umbes aastakese jooksul ilmunud lausa kolm teost.

«Tegelikkus pole see, mis paistab» sobib esimeseks kõige paremini, sest ta alustab algusest ehk antiikajast ja liigub lausa põnevikuliku hooga – ja täiesti arusaadavalt – meie ajani välja. Õigemini ka tulevikku, kui üldlevinud ja inimelu piires käibiva ajakäsitluse põhjal väljendada. Ammu ei ole lugenud populaarteaduslikku teost, mille ühe hooga sisse ahmisin, kuna lihtsalt nii huvitav oli. Kusjuures teemal, millega mingigi suhte saavutamist olin alati üpris võimatuks pidada. See raamat annab täiesti hea tausta, et võtta ette juba «Helgoland: kvantrevolutsiooni mõtestamine» ja miks mitte ka mõni aeg tagasi ilmunud «Aja kord». Need keskenduvad rohkem ühele või teisele teemale, ent aitavad mõelda sellest, kuidas võib mõelda ja kuidas võib mõelda teisiti.

Carlo Rovelli, «Tegelikkus pole see, mis paistab».
Carlo Rovelli, «Tegelikkus pole see, mis paistab». Foto: Raamat

On ju ilmne, et inimene on küll keerukas, ent kaugeltki mitte täiuslik. Miks peaks midagi kummalist olema aegruumi kõverdumises, teistes mõõtmetes või tumeaines, kui näiteks kõikjal me ümber olevatest raadiolainetest me meile meeldivat muusikat ilma asjaomase aparaadita kätte ei saa, ilma optikata kaugeid objekte palja silmaga näe, hobuste ja härgadega internetis käia ei saa ja nii edasi. Ilmas võib olla veel paljutki, mille tajumiseks inimmeeltele vastuvõetaval viisil meil vastavad abivahendid veel puuduvad. Abivahendite puudumine ei tähenda, et väljas poleks asju. Võibolla tumeväljadelt leiaks veel ilusamat (sfääride) muusikat, tuleb vaid õige raadio leiutada.

Pole siin midagi üle mõistuse käivat, maailm saladuslik paik ja seepärast soovitan raamatuid, mis aitavad teda lahti harutada. Hea raamat on maailma muukraud. Ja kõik on suhteline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles