JÄRJEJUTT «Naise topeltolemuse peaks muutma talutavaks mehe puhtamalt osutatud armastus»

Raamatuportaal
Copy
Rainer Maria Rilke.
Rainer Maria Rilke. Foto: Wikimedia Commons

Sel nädalal kuuleme Kuku raadio järjejutuminutites katkendeid armastatud saksakeelse luuletaja Rainer Maria Rilke kirjavahetusest nii oma ajastu suurkujude kui ka noorte austajatega. Katkendeid raamatust «Kirjad noorele luuletajale. Kirjad noorele naisele» loeb Rando Tammik.

Rainer Maria Rilke, «Kirjad noorele luuletajale. Kirjad noorele naisele»
Rainer Maria Rilke, «Kirjad noorele luuletajale. Kirjad noorele naisele» Foto: Loomingu Raamatukogu

«Kirjad noorele luuletajale», mille tõlge ilmus esimest korda Loomingu Raamatukogus 1995. aastal, koondab kümme kirja aastatest 1903–1908, milles juba kogenud noor poeet annab nõu verinoorele kirjutajale, kes õpib, nagu Rilkegi aastaid varem, kadettide koolis ega ole veel selgeks mõelnud, millist teed elus käia – ohvritseri või luuletaja oma. Rilke soovitused jäävad ettevaatlikuks, sest «tegelikult, ja just kõige tõsisemates ja tähtsamates asjades, oleme kirjeldamatult üksi, ning selleks, et keegi saaks teisele nõu anda või koguni teist aidata, peab palju juhtuma, peab palju õnnestuma». Soovimata algaja kirjutaja indu lämmatada, aga seda ka mitte liigselt õhutada, leiab siit kirjadest tõepoolest soovitusi sõnade seadmiseks, aga enam annavad need aimu Rilke ainulaadsest maailmatunnetusest.

Kuula saadet!

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles