8 raamatut, mida kinkida noorele kooli lõpetamise puhul

Copy
Foto: Shutterstock

Apollo raamatuspetsialistid soovitavad raamatuid, mis sobivad imehästi kingiks noorele, kes on peagi kooli lõpetamas ja tulevikuks sihte seadmas. Kui otsid kinki, aga ei tea, mida valida, siis siin on valik väärt teoseid, millega on raske alt minna.

James Clear, «Aatomharjumused».
James Clear, «Aatomharjumused». Foto: Raamat

James Clear «Aatomharjumused»

James Clear pakub oma «Aatomharjumustes» välja kognitiiv- ja käitumisteaduse integreeritud raamistiku, mis võtab arvesse nii väliste stiimulite kui ka sisemiste emotsioonide mõju harjumustele. Ta kirjeldab lihtsalt ning hoogsalt, kuidas ehitada üles paremaid harjumusi ja seda mitte üksnes päevadeks või nädalateks, vaid terveks eluks.

Raamatu selgrooks on neljast sammust koosnev harjumuste mudel ‒ signaal, himu, vastus ja preemia, ning neli käitumise muutmise seadust. Kuigi iga tema sõna taga seisavad teaduslikud tõendid, ei ole tegu kaugeltki mitte kuiva akadeemiline uurimuse, vaid ütlemata tõhusa käsiraamatuga.

***

Roland Tokko «12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma»

Roland Tokko raamat räägib lihtsas ja arusaadavas keeles, mida eduks ja õnnelikuks saamiseks teha tuleb. Raamat annab põhiteadmised ja kasulikud nipid 12 tähtsamast valdkonnast, mida koolis ei õpetata, aga milleta edu saavutamine on väga keeruline.

Autor on kokku pannud rahvusvaheliselt tunnustatud edukate inimeste teadmised ning oma kogemused, millest saab õppida ja alustada oma elu muutmist väikeste sammude abil.

***

Jaak Roosaare «Rikkaks saamise õpik»

Autor jagab oma soovitusi ja ideid rahalise vabaduse saavutamiseks. Uuendatud trükis on ka päevakohaseid teemasid, näiteks maksu-uuendused, kogemused turgude kõikumisest, uuendatud intervjuud ning krüptovaluutad.

Raamatus on rohkem pandud fookust eesmärkidele ja unistamisele ning juttu tuleb ka enesedistsipliinist. Raha on Roosaare sõnul elus küll tähtis, kuid kaugeltki mitte kõige tähtsam.

***

«Ajatu puudutus. 120 luuletust inimeseks olemisest»
«Ajatu puudutus. 120 luuletust inimeseks olemisest» Foto: Raamat

«Ajatu puudutus», koostanud Lauri Räpp

Raamatu kaante vahel on 120 luuletust, mis aitavad inimeseks olemise tuuma avada või sinna sisse piiluda. Eesti kultuuriloos on olnud ja on ka praegu autoreid, kes osanud inimeseks olemise erinevaid tahke sõnastada. Nii, et sünnivad luuletused, laulud ja lood, mis puudutavad inimeses paiku, kuhu käed iial ei ulatu. 

***

Kristjan Liivamägi, Tõnn Talpsepp, Tarvo Vaarmets, «Investeerimisedu põhimõtted»

Raamat keskendub investeerimisele, täiesti algusest tipptasemeni. Koos teooriataustaga õpetab see käsiraamat praktiliste näidete kaudu leidma aktsiate, võlakirjade ning kinnisvara õiglast väärtust. Lisaks saab muude teemade kõrval näiteks teada, kuidas saavutada edu ühisrahastuses või kuidas investeerida vastavalt majandusseisule. Kõiki teemasid ilmestavad rahandusdoktoritest autorite õpetlikud kogemuslood, nii õnnestumised kui ka ebaõnnestumised. 

***

Helen Exley «Õnne saladused»

Sellesse populaarsesse kinkeraamatusse on koondatud 365 positiivset ja tujutõstvat soovitust ja mõttetera.

***

Peeter Koppel, «Tasuta lõunaid pole olemas».
Peeter Koppel, «Tasuta lõunaid pole olemas». Foto: Raamat

Peeter Koppel «Tasuta lõunaid pole olemas»

Tasuta lõunaid ei ole olemas, ning kui need mingil ressursside ümberallokeerimise teel tekitatakse, ei oska inimesed nendega viisakalt ringi käia. Veelgi enam – tegelikult me ei taha asju, mis oleks tasuta. Me tahame lahendusi, mis oleks head, mõistlikud, efektiivsed ja ka jätkusuutlikud. Seni aga, kuni me kipume uskuma tasuta lõunatesse laiemalt, antakse meile lahendusi, mis ei ole seda kõike mitte ning seda meie endi raha eest. Mõelge selle peale.

Peeter Koppel on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter töötas 15 aastat SEB pangas privaatpanganduse strateegina, alates 2023. aasta suvest on ta Redgate Wealthi investeeringute valdkonna juht.

***

Christian Grataloup «Maailma ajaloo atlas»

Ajaloolaste ja kartograafide ühistööna sündinud mastaapne teatmeteos koondab terve asjatundjate armee teadmisi, heites pilgu inimkonna arenguloole. Ajalookaardid aitavad piltlikult mõista, kuidas mõjutab aeg erinevate piirkondade kujunemist, pakkudes avastusrikkaid hetki kaugemast ja lähemast minevikust. Raamatu allikaks on alates 1987. aastast Prantsusmaal ilmuvas ajalooajakirjas L’Histoire avaldatud materjal: iga ilmunud artiklit illustreerib alati vähemalt üks maakaart.

Christian Grataloup, ajaloolise geograafia asjatundja, Pariisi Diderot’ ülikooli emeriitprofessor ja mitme publikatsiooni autor, on ajakirja erakordsest varamust valinud, taasloonud ja kommenteerinud 515 maakaarti. Nii jõuab lugeja pilgu ette inimkonna ajalugu alates selle tekkest kuni tänapäevani.

Tagasi üles