5 raamatusoovitust alustavale investorile, kes tahaks saada rahatargaks (1)

Raamatuportaal
Copy
Marin Vallikivi.
Marin Vallikivi. Foto: Laura Toomesoo

Marin Vallikivi ehk Mikroinvestor, kes viib Tulika festivalil läbi rahatarkuse töötuba, ütleb, et investeerimine on jõukohane pea kõigile. Oleme näinud filmidest, kuidas ülikondades mehed raevukalt x-otsuseid teevad ja see tundub ehk hirmutav, aga tegelikult on investeerimine rahulik ja pikaajaline protsess.

Marin Vallikivi ise alustas 25 euroga. «Elasin palgapäevast palgapäevani ja mõtlesin, et 25 eurot pole päris 1 euro ja nagunii kuluks see ära, nii et arugi ei saaks. Ei jääks nälga, kui sellega midagi juhtuks,» selgitab ta, miks otsustas väikeste ampsude kaupa seitse aastat tagasi rahamaailmasse siseneda.

Kui sinagi oled mõelnud investeerimisele, soovitab Marin viit raamatut, mida võiksid lugeda.

Kui saad lugeda vaid ühe raamatu...

Kui saad mahti lugeda läbi vaid ühe raamatu, oleks see Jaak Roosaare kirjutatud «Rikkaks saamise õpik». Marin rahustab, et ära lase end pealkirjast häirida – see on lihtsalt ja kiirelt loetav raamat, kus on kõik oluline rahatarkuse teemal olemas.

Pole ime – tegu on Eesti enimmüüduma majandusraamatuga, mille on endale soetanud rohkem kui 35 000 lugejat.

Väga hea lugemine on ka Kristi Saare «Kuidas saavutada finantsvabadus?». Marin ütleb, et jällegi – ära lase end häirida pealkirjast, finantsvabadus ei pea olema sinu eesmärgiks, et investeerida. «Raamat on sisult elamise õpik. Mõtle kindlasti kaasa!» soovitab ta.

Et emotsioonid ei segaks

Kuna me oleme inimesed, mitte robotid – me ei tee alati ratsionaalseid otsuseid, vaid meid mõjutavad ka meie emotsioonid, on hea lugemine Morgan Houseli raamat «Raha psühholoogia». Autor on öelnud, et rahaga ümberkäimisel on vähe pistmist sellega, kui tark sa oled, ja palju sellega, kuidas sa käitud. Ja käitumist on raske õpetada isegi väga tarkadele inimestele. Rahaasju – investeerimist, isiklikke rahaasju ja äriotsuste tegemist – õpetatakse meile nagu matemaatikat; valdkonda, kus andmed ja valemid ütlevad meile, mida täpselt teha. Aga pärismaailmas ei tee inimesed finantsotsuseid arvutustabelite põhjal. Nad teevad otsuseid õhtusöögilauas või koosolekulaua taga ning olukordades, kus nende enda isiklikud kogemused, mälestused, ego, uhkus, turundus ja muud mõjutegurid on kõik kokku segatud.

Hea raamat oma mõtteviisi treenimiseks on ka James Cleari «Aatomharjumused». See raamat selgitab, kuidas muuta soovitud harjumused lihtsaks ja soovimatusest lahti saada. Marin rõhutab, et harjumustel on väga suur osa, et suuta olla järjepidev, sest investeerimine on pikaajaline tegevus.

Peaasi on olla õnnelik

Kuna investeerimiseks on ka raha vaja, on tähtis, et teeksid seda, mis sulle rõõmu teeb. Kuna veedame suurema osa oma ärkveloleku ajast õppides või töötades, siis mida õnnelikumad oleme selles keskkonnas, seda õitsvamad oleme oma elus tervikuna. Töö, mis ei vasta inimeste ootustele, kahandab rahulolu ja võtab ära elurõõmu.

Tiina Saar-Veelma raamat «Tööga õnnelikuks» just sel teemal arutlebki.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles