PROOVI JÄRELE Virsikud, kotletid ja muffinid – 3 kuumaõhufritüüri retsepti uuest kokaraamatust

Raamatuportaal
Copy
Mari-Liis Ilover.
Mari-Liis Ilover. Foto: Erakogu

Parim kevadine raamatu-uudis! Kirjastus Pegasuselt on äsja ilmunud Mari-Liis Iloveri «Kufi kokaraamat 2» – oodatud järg eelmise aasta Eestis raamatumüükide edetabelite tipud vallutanud «Kufi kokaraamatule».

Uues raamatus on 80 värskemat ja tervislikumat, kuid samas maitsvat ja lihtsat retsepti – hommiku- ja lõunasöögid, näksid ja suupisted, supid, küpsetised, koogid ja magustoidud. Lisaks leiab sellest hulga praktilisi nõuandeid ja vajalikke tabeleid kõigile uutele ja vanadele kuumaõhufritüüri fännidele. Raamatus on aukohal liigse mässamiseta valmiv kodutoit, maitses järele andmata.

Avaldame raamatust kolm lihtsat ja maitsvat retsepti.

***

Foto: Foto raamatust

Virsikud mandlise toorjuustuga

Lihtne ja värske suvine magustoit. Luuviljadel on omadus küpsedes hapukamaks muutuda, aga kreemine toorjuust ja mesi tasakaalustavad seda hapusust kenasti.

Virsikute asemel võib sedamoodi küpsetada ka aprikoose või nektariine.

  • 4 virsikut
  • 100 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 1 sl tuhksuhkrut
  • 2 sl mandlilaaste
  • 2 sl vedelat mett

Poolita virsikud, eemalda kivid. Kata kufi rest küpsetuspaberiga, tõsta sellele virsikupoolikud, lõikepind all. Küpseta 180 kraadi juures u 10 minutit, aeg oleneb viljade küpsusest.

Sega toorjuust ja tuhksuhkur, vispelda nõtkemaks. Lisa mandlilaastud ja sega õrnalt läbi. Keera virsikud peale küpsetamist ümber ja tõsta igasse virsikusüvendisse mandlilaastudega segatud toorjuustu. Nirista enne söömist peale mett.

***

Foto: Foto raamatust

Lindströmi kotletid

Kuumaõhufritüür on kui loodud kotlettide küpsetamiseks. Pätsikesed saavad mahlased ja pehmed ning on samas korralikult läbi küpsenud. Kotlette õliseks teha või küpsemise vahepeal ümber keerata ei ole tarvis.

Rootsi päritolu Lindströmi kotletid on ekstra maitsvad tänu lisatud peedile, boonusena annab see tore juurikas meile nii vajalikke kiudaineid.

  • 1 väike punane sibul
  • 400 g veisehakkliha või veise ja sea seguhakkliha
  • 150 g riivitud peeti
  • 4 sl pankot või riivsaia
  • 1,5 sl hakitud tilli
  • 1 sl soola
  • 1 tl musta pipart

Haki sibul. Lisa hakkliha ja riivitud peet. Peet võiks olla võimalikult kuiv, liigse vedelikuta. Lisa ka panko või riivsai ning hakitud till, sool ja pipar. Sega kotletitainas hoolsalt läbi, täiesti ühtlaseks.

Vormi käte vahel pätsikesed ja tõsta ühe kihina kufisse. Küpseta 180 kraadi juures 1 minutit.

***

Foto: Foto raamatust

Hommikumuffinid kaerahelveste ja õunaga

Kaerased soojad muffinid annavad päevale hoo sisse. Väga maitsvad jogurti või kohupiimakreemiga, värskuseks on hea lisada terveid või suhkruga hõõrutud vaarikaid.

  • 90 g täistera kaerajahu
  • 50 g kaerahelbeid
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl vedelat mett
  • 3 sl rapsiõli
  • 1 muna
  • 4 sl piima
  • 1 õun

Sega omavahel kõik kuivad ained. Teises kausis sega kokku mesi, rapsiõli, muna ja piim. Sega mõlemad kausitäied kokku ühtlaseks tainaks. Riivi lõpuks õun ja lisa seegi tainasse.

Jaga tainas 4 silikoonist muffinivormi vahel. Küpseta 160 kraadi juures 12 minutit.

Tagasi üles