VIDEO Koolitaja: kujunda enda digitaalset kuvandit nii, et inimesed tulevad ise sinuga koostööd tegema

Raamatuportaal
Copy
Olesija Saue
Olesija Saue Foto: Karen Härms

Raamatu «Bränd nimega sina» kaasautor Olesija Saue küsib, et kas oled kunagi pannud tähele, kui oled inimesega läbi interneti tuttavaks saanud, siis temaga kohtudes on tunne justkui tunneksid teda juba mitmeid aastaid. Teie vahel tekib kontakt ning tahate rääkida omavahelisest koostööst.

Olesija toob välja, et kui inimesed mõtlevad sõnale persoonibränd, siis tundub neile see millegi sellisena, mida oleks vaja poliitikule või näitlejale. Inimesed arvavad, et neil pole persoonibrändi ning selleks puudub ka vajadus. Tegelikult on persoonibränd olemas igaühel meist. See on Olesija sõnul see, kes me oleme ning see, kuidas teised inimesed meid näevad.

Evelin Org ja Olesija Saue, «Bränd nimega sina».
Evelin Org ja Olesija Saue, «Bränd nimega sina». Foto: Raamat

Olesija selgitab, et 2012. aastal ütles Amazoni asutaja Jeff Bezos, et sinu persoonibränd on see, mida sinu kohta öeldakse siis, kui sa oled ruumist lahkunud. Täna, 12 aastat hiljem, on asjad aga muutunud. «Tänapäeval on persoonibränd see, mida inimesed sinu kohta teavad enne, kui sa oled ruumi sisenenud. Kuidas nad selle otsuse teevad? Enamasti läbi sotsiaalmeedia. Meie aju paneb väga kiiresti asjad paika. Meeldib – ei meeldi, samastun – ei samastu, usaldan – ei usalda, tahan teha koostööd – ei taha teha koostööd,» sõnab ta.

Nüüdsel ajal on meil olemas digitaalne kaksik, tahad sa seda või mitte

Olesija nendib, et tihtipeale ei mõtle me selle peale, kuidas inimesed meid läbi sotsiaalmeedia näevad. Tema sõnul võib ükskõik milline postitus tekitada kas usaldust ja avada meie jaoks uksi või töötada hoopis meie vastu.

Persoonibrändingu ekspert näeb väga sagedasti pilti, kus oma ala professionaalid, kes on teinud aastakümneid imepärast tööd ning kellel on palju kogemusi ja teadmisi, ei ole kunagi mõelnud selle peale, et ka sotsiaalmeedias peaks olema nähtav. «Tänapäeval leiavad inimesed kergesti esmast infot sinu kohta. Kui sa tead, et sinu valdkonnas on võib-olla keegi, kes on noorem, on sinu juures õppinud ja on rohkem nähtav ning pildis, siis pead teadma ka seda, et temast saab väga kiiresti sinu valdkonna arvamusliider. Nüüdsel ajal on meil olemas digitaalne kaksik, tahad sa seda või mitte. Sina saad otsustada, kas see digitaalne kaksik töötab sinu kasuks või sinu vastu.»

Enda digitaalset kuvandit on vaja teadlikult ja strateegiliselt kujundada

Olesija usub sellesse, et meis igaühes on olemas midagi täiesti unikaalset. Meis igaühes on olemas kirg ja supervõimed, mida saame teistele jagada. «Meil on enda lood, millest teised saavad õppida ja inspireeruda, ja see on meie kohustus olla nähtav nendele inimestele, keda ainult meie saame aidata,» selgitab ta. Ta lisab, et just selleks ongi vaja mitte lasta sellel kaksikul iseenesest tekkida, vaid väga teadlikult ja strateegiliselt kujundada enda digitaalset kuvandit niimoodi, et inimesed oleks sinuga tuttavad enne, kui sa nendega kokku puutud. «Juba teavad, et sa meeldid neile ja nad on valmis tulema sinu juurde ja sinuga koostööd tegema, sinu käest ostma.»

Meile kellelegi ei meeldi Olesija sõnul agressiivne müük. Alternatiiv ongi see, et sa jagad seda, mida sa teed. «Sära silmades, kui sa oled selle üles leidnud ja saad aru, mida teised saavad sellest kätte, on tegelikult ainuke tõeliselt unikaalne konkurentsieelis, mida mitte kellelgi ei ole võimalik kopeerida,» leiab ta.

Pea meeles:

  • Persoonibränd on olemas igaühel meist. See on see, kes me oleme ning see, kuidas teised inimesed meid näevad.

  • Ükskõik milline postitus sotsiaalmeedias võib tekitada kas usaldust ja avada meie jaoks uksi või töötada hoopis meie vastu.

  • Nüüdsel ajal on meil olemas digitaalne kaksik, tahad sa seda või mitte. Sina saad otsustada, kas see digitaalne kaksik töötab sinu kasuks või sinu vastu.

  • Meil on enda lood, millest teised saavad õppida ja inspireeruda ja see on meie kohustus olla nähtav nendele inimestele, keda ainult meie saame aidata.

  • On oluline mitte lasta digitaalsel kaksikul iseenesest tekkida, vaid väga teadlikult ja strateegiliselt kujundada enda digitaalset kuvandit niimoodi, et inimesed oleks sinuga tuttavad enne, kui sa nendega kokku puutud.

Tagasi üles