Kaunis pildiraamat jutustab Tove Janssoni teekonnast vabadusse ja maailma otsa

Raamatuportaal
Copy
Tove Jansson oli soomerootsi kirjanik, raamatuillustraator, paljude koomiksite autor ning kunstnik.
Tove Jansson oli soomerootsi kirjanik, raamatuillustraator, paljude koomiksite autor ning kunstnik. Foto: Soome instituut

Kirjastus Sinisukk andis välja Leena Virtaneni raamatu «Tove Janssoni teekond vabadusse ja maailma otsa», mille on illustreerinud Sanna Pelliccioni.

Leena Virtanen, «Tove Janssoni teekond vabadusse ja maailma otsa».
Leena Virtanen, «Tove Janssoni teekond vabadusse ja maailma otsa». Foto: Raamat

Tove Jansson on üks kõigi aegade väljapaistvamaid ja tunnustatumaid soome kunstnikke, kes saavutas rahvusvahelise kuulsuse muumitrollide loojana. Kuigi tema elu keerles muumide ümber, igatses ta ühel hetkel midagi muud.

Nii asuski Tove koos oma elukaaslase Tootiga ümbermaailmareisile. Nende esimeseks sihtpunktiks sai Jaapan, kus Tooti ostis kitsasfilmikaamera, mis jäädvustas Tove ümbermaailmareisi: Hawaiil, iidsetes templites Mehhikos ja Ameerika Ühendriikides. Reisi ajal leidis Tove vabaduse ja inspiratsiooni loomaks uut. See on lugu julgusest ja innust asuda uuele teekonnale.

***

Muumid olid ta maailmakuulsaks teinud ja Muumioru elanikke tunti kõikjal. Tove elu keerles muumitrollide ümber, aga nüüd tahtis ta teha ka muud: eriti maalida ja joonistada, kuid ka muid lugusid kirjutada.

«OTSUSED TULEB VASTU VÕTTA ÕIGES MEELESEISUNDIS JA KÕIGE PAREM, KUI TEHA SEDA KIIRESTI, ET TUNNE EI JÕUAKS ENNE ÜLE MINNA.»

FILIFJONKA, «HILJA NOVEMBRIS»

Tove pani viimase muumiraamatu pealkirjaks «Hilja novembris». Selles on muumipere maja maha jätnud ja kuhugi ära läinud.

*

Tove oli sügavas leinas. Pealegi igatses ta muumitrolle.

Kuid tasapisi hakkas ta tundma, et on vaba.

Vaba, et lahkuda.

«LAHKUMISE HETK TULEB ÄKKI! KORRAGA ON KÕIK MUUTUNUD JA MINEJA EI TOHI ENAM HETKEGI KAOTADA.»

NUUSKMÕMMIK, «HILJA NOVEMBRIS»

Tagasi üles