Ilmus lootust süstiv romaan inimkonna toimetulekust kliimakriisiga

Copy
Pildil kuumalaine Pariisis 2019. aastal.
Pildil kuumalaine Pariisis 2019. aastal. Foto: Bertrand Guay / AFP/Scanpix

Aegraja kirjastus avaldas eesti keeles tunnustatud USA ulmekirjaniku Kim Stanley Robinsoni lähitulevikku kirjeldava romaani «Tulevikuministeerium».

Menukas Ameerika kirjanik Kim Stanley Robinson on tuntud oma tõsiteadusliku lähenemise poolest ulmekirjandusele. Robinson toob «Tulevikuministeeriumis» kokku teaduse, poliitika, majanduse ja eetika, et luua lugu, mis on nii sügavalt mõtlemapanev kui ka sügavalt inimlik. Kuna tegelased võitlevad oma tegude moraalsete keerukuste ja globaalse valitsemise keerukustega, kutsutakse lugejaid üles mõtisklema kollektiivse tegutsemise võimaluste ja lootuse jõu üle meeleheitele vastu astudes.

Kim Stanley Robinson, «Tulevikuministeerium».
Kim Stanley Robinson, «Tulevikuministeerium». Foto: Raamat

ÜRO alluvusse loodud rahvusvaheline töörühm asub võitlema inimkonna eksistentsi ohustavate kliimamuutuste vastu Kim Stanley Robinsoni visandatud hirmutavas, kuid samas lootusrikkas tulevikus sellest, kuidas järgmised aastakümned võivad kulgeda.

Lähitulevikus tapab kuumalaine ühes India linnas nädala jooksul peaaegu kõik selle elanikud. India valitsus saadab lennukid õhku vääveldioksiidi paiskama, et leevendada kuumalaine mõju. Loomulikult ei leia selline samm kogu maailmas täielikku heakskiitu.

ÜRO alla loodud rahvusvaheline kliimakriisiga tegelev asutus on volitatud kaitsma kõiki praeguseid ja tulevasi elusolendeid, kes ei saa iseenda eest rääkida. Rahvasuus ristitakse uus asutus peagi «Tulevikuministeeriumiks». Seda juhib raamatu peategelane Mary Murphy, Iirimaa endine välisminister, kes peab võitlema etableerunud pankurite, poliitikute, aga ka tegelema drooniparvedega reisilennukeid ja konteinerilaevu põhja laskvate ökoterroristidega.

Raamatu on eesti keelde tõlkinud Kristjan-Jaak Rätsep, toimetanud Maret Nukke ning kujundanud Liis Roden.

Tagasi üles