Olesija Saue: kõige inspireerivamad lood on need, mida jagab keegi, kes on meist vaid paar sammu eespool

Raamatuportaal
Copy
Olesija Saue.
Olesija Saue. Foto: Andrei Ozdoba

Neljapäeval, 20. juunil toimus Estonia kontserdisaalis EBS-i ülikooli kevadine lõpuaktus, kus anti üle diplomid 219 üliõpilasele.

EBS-i diplom anti 159 bakalaureuseõppe üliõpilasele, 55 magistrandile ja 5 doktorandile. Diplomi said cum laude tunnustusega 14 lõpetajat. EBS-i vilistlane, persoonibrändingu ekspert ning raamatu «Bränd nimega sina» kaasautor Olesija Saue pidas 2024. aasta lõpetajatele kõne, kus kutsus lõpetajaid üles olema hetkes ning tänases täielikult kohal – märgata enda ümber toetavaid inimesi ja mõttekaaslaseid, tabada tänaseid tundeid ning nautida tunnustust ja saavutusi. Oma tulevasele teekonnale asudes ja erinevate väljakutsetega silmitsi seistes soovitas Olesija lõpetajatel alati iseendale truuks jääda. Kõik 219 lõpetajat said EBS-i poolt kingituseks ka Olesija Saue raamatu «Bränd nimega sina».

Kui üks seiklustest lõppeb, algab uus

Olesija alustas oma kõnet küsimusega: «Mis on olulisem,» küsis Suur Panda, «kas teekond või sihtpunkt?» «Seltskond,» vastas Väike Draakon.»

Olesija tõi välja, et kui üks seiklustest lõppeb, algab uus – enne kui aga alustad uut teekonda, mida nimetatakse Eluks, kutsus ta lõpetajaid peatuma ja nautima käesolevat hetke, et tõeliselt hinnata, kui kaugele oled jõudnud ja kelleks oled saanud. «See eneserefleksioon ja enesehindamine on võimas tööriist, mis võib sind võimestada ja anda tiivad, et kõrgele lennata. Ole täielikult kohal: näe, mida sa näed, kuula, mida sa kuuled, tunne, mida sa tunned. Vaata õnnelikke nägusid enda ümber – kõik need, kes on jaganud sama teekonda, inspireerinud sind tegutsema, sulle väljakutseid esitanud ning toetanud.»

Ainus viis tugevate suhete loomiseks on olla autentne, olla päris

Olesija soovitas pöörata tähelepanu sellele hetkele ja inimestele enda ümber. «Kui sa vaatad oma elule tagasi, siis just sellised hetked, mida on märgatud, hinnatud ja meelde jäetud, on kõige tähendusrikkamad ja väärtuslikumad. Ning tugevad suhted, mida sa omal teekonnal lood, on kõige olulisemad ja on tõeliseks edu mõõdupuuks,» lausus ta ja lisas, et ainus viis tugevate suhete loomiseks on olla autentne, olla päris.

Autentsust ei saa Olesija sõnul õppida ega teeselda; seda saab vaid täielikult omaks võtta siis, kui Sa tunned ja aktsepteerid end just sellisena, nagu sa oled – koos kõigi oma unikaalsete talentide ja ainulaadsete eripäradega. «Sinu professionaalne seiklus saab olema tõeline kangelase teekond, täis kujuteldamatuid kõrghetki ja keerulisi madalseise. Mõned elu õppetunnid võivad olla laastavalt rasked, võib-olla isegi talumatud. Kuid igaüks neist on oluline samm, et saada selleks, kes sa oled võimeline olema. Nagu Steve Jobs ütles, siis asjade seostest saab aru vaid tagasi vaadates.»

Igal ühel meist on midagi, mida ei saa kunagi ära võtta: see, kes sa oled

Olesija nentis kõnes, et tema enda seiklus on olnud kui Ameerika mäed – noores eas tippu jõudmisest kuni kõigest ilmajäämiseni, sealhulgas iseendast, ja oma elu uuesti nullist ülesehitamiseni. Alles siis, kui tal ei olnud jäänud midagi eelmisest edust, oli ta sunnitud vaatama sissepoole ja avastama, kes ta tegelikult olen. «See avastus andis mulle sisemist jõudu ja motivatsiooni, mida ma ei teadnud, et mul on. Ma sain aru, et igal ühel meist on midagi, mida ei saa kunagi ära võtta: see, kes sa oled – sinu tugevused, kirg, stiil, kogemused, ainulaadne perspektiiv, sinu lugu ja sinu miks. See oli kõige raskem, kuid kõige väärtuslikum õppetund, mida ma õppisin, ja see tegi minust selle, kes ma täna olen.»

Mis paneb sinu südame laulma ja silmad särama?

Olesija tõi välja, et kui sa saad teada, aktsepteerid ja jagad teistega seda, kes sa päriselt oled, annab see sulle sisemise jõu ja motivatsiooni edu saavutamiseks ning õigete inimeste ligi tõmbamiseks. See on Olesija sõnul ainus tõeliselt ainulaadne konkurentsieelis, mida keegi ei saa kopeerida. «Mida selgem on sinu jaoks, kes sa oled ja kelleks sa tahad saada, mida rohkem sa aktsepteerid ja jagad oma unikaalsust maailmaga, seda rohkem tulevad sinu inimesed ja võimalused sinu juurde just sinu pärast. See on müümine ilma müümiseta. See on tugeva brändi jõud. Ära oota õiget hetke vaid võta aega nüüd, et avastada, mis teeb sinust sind, mis paneb su südame laulma ja silmad särama.»

Ära püüa olla täiuslik – ole päris, ole sina

Naine soovitas kõnes järgida oma kirge ja jagada seda maailmaga, sest pole midagi nakkavamat ja inspireerivamat kui kirglik inimene, kellel on ka piisavalt suur miks. Ta andis ta nõu investeerida iseendasse, oma brändi ja oma suhetesse teistega – need on kaks kõige olulisemat investeeringut, millel on kõrgeim võimalik ROI. «Veendu, et püüdled edu poole enda tingimustel, sest see on ainus edu, mis teeb sind ka õnnelikuks. Kuid ära oota, kuni jõuad tippu, et oma kangelasteekonda jagada – alusta kohe. Kõige inspireerivamad lood ei ole need, mida jutustatakse olles tipus, vaid need, mida jagab keegi, kes on meist vaid paar sammu eespool,» rääkis ta ja lisas, et ära proovi kopeerida kellegi teise edutehnikaid ja ära püüa olla täiuslik – ole päris, ole sina.

«Inimesed tahavad näha päris sind. Inimesed tahavad palgata päris sind. Inimesed tahavad teha äri päris sinuga. Eriti tänapäeva üleküllastunud pealiskaudses digimaailmas ihkavad inimesed sügavaid autentseid suhteid. Nii et astu oma tõelisesse väesse ja sära, sest maailm vajab sind,» sõnas ta lõpetuseks.

Märksõnad

Tagasi üles