Le Guini novellikogu uurib seksuaalsust ulmemaailmades

Raamatuportaal
Copy
Kirjanik Ursula K. Le Guin.
Kirjanik Ursula K. Le Guin. Foto: Benjamin Brink/AP/Scanpix

Kirjastuse Fantaasia ulmesarjas Orpheuse Raamatukogu ilmus ameerika ulme suurmeistri Ursula K. Le Guini mitmeid kirjanduspreemiaid pälvinud novellikogu «Maailma sünnipäev», mis ilmus originaalis 2002. aastal.

Ursula K. Le Guin, «Maailma sünnipäev».
Ursula K. Le Guin, «Maailma sünnipäev». Foto: Raamat

Raamat koondab kirjaniku nn Oikumeeni ehk Haini tsükli pikemaid ja lühemaid jutte. Selle kogumiku palad on võitnud mitu Locuse auhinda, Nebula preemia, James Tiptree mälestusauhinna, Kurd Lasswitzi preemia ja muid rahvusvahelisi ulmeauhindu. Lugeja kohtub neil lehekülgedel taas kirjanikule üleilmse kuulsuse toonud «Pimeduse pahema käe» tegevusmaailma, talveplaneet Getheni asukatega, eriliselt keeruka abielu- ja intiimsuhete süsteemi poolest tuntud planeedi O elanikega, aga leiab end taas kord ka raamatust «Neli teed andestuseni» tuttavate Wereli ja Yeowe kaksikplaneetide süsteemist. Ja nagu ikka lahkavad Ursula K. Le Guini kaugtuleviku ulmelood problemaatilisi ning pentsikuid soo ja seksuaalsuse, lojaalsuse ja ellujäämise, religiooni, ajaloo ja orjuse teemasid.

Eesti ulmelugejate tutvus 2003. aastal Ameerika Ulmekirjanike Assotsiatsiooni (SFWA) 20. suurmeistriks valitud Ursula K. Le Guiniga (1929–2018) algas 1981. aastal, mil ulme- ja kriminaalsarjas Mirabilia ilmus Krista Kaera tõlkes Le Guini parimaks peetav romaan «Pimeduse pahem käsi». «Maailma sünnipäev», milles ilmunud lühipalad tõlkisid Marek Liinev, Triin Loide, Tatjana Peetersoo ja Jaana Talja, on kokku 16. eesti keeles ilmunud Le Guini raamat.

Ursula K. Le Guin on üks auhinnatumaid ulmekirjanikke maailmas, tema kontos on 8 Hugo auhinda, 6 Nebula preemiat ja 24 ulmeala ekspertajakirja Locus lugejaküsitluse auhinda.

Tagasi üles