Ilmus raamat Saatse muuseumi ajaloost

Raamatuportaal
Copy
Raamat «Maja täis lugusid. Saatse muuseum 50».
Raamat «Maja täis lugusid. Saatse muuseum 50». Foto: Saatse muuseum

25. juunil esitleti Saatse muuseumis raamatut «Maja täis lugusid. Saatse muuseum 50», mis annab põhjaliku ülevaate Saatse muuseumimaja enam kui sajandipikkusest ajaloost ning ülevaate muuseumi tegevusest aastatel 2010- 2023.

«Saatse muuseumi maja lugu ilmestab kogu Eesti ajalugu viimase sajandi jooksul, siia mahuvad lood nii õitsvast II maailmasõja eelsest ajast, sõjast, küüditamistest kui ka mälestused ajast, kui siin tegutses kool,» rääkis raamatu koostaja ja Saatse muuseumi perenaine Tea Korela.

Sõjaeelset elu majas meenutavad kooliõpetaja Hugo Ploomipuu tütar Silvia ja tema onutütar Nora. Rahulik elu selles majas katkes perekond Ploomipuul 14. juunil 1941, kui Silvia koos ema ja vennaga Siberisse küüditati ning isa saadeti vangilaagrisse, kus ta ka suri. Eestisse pääses Silvia alles 1956. aastal. Samal aastal tuli Saatse muuseumi majja, kus toona tegutses kool, ajalooõpetajana tööle Viktor Veeber, kelle eestvõtmisel loodi 1974. aastal koduloomuuseum, mis jäädvustas Setomaa ajalugu.

Raamatu «Maja täis lugusid. Saatse muuseum 50» koostaja on Tea Korela. Toimetaja ja kujundaja Ivi Tammaru. Raamatu kaane kujundas Jane Liiv, fototoimetajad olid Anu Ansu ja Berta Jänes.

Raamatu väljaandmist toetas Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp, Setomaa vald, Setomaa Muuseumid ja 31 eraisikut.

Raamat on huvilistele müügil Saatse muuseumis ja Setomaa Muuseumite muuseumipoes, samuti saavad tasuta eksemplarid Setomaa kõik haridusasutused.

Tagasi üles