OLULINE SAMM KIRJANDUSMAASTIKUL Pimedate audioraamatud saavad kõigile kättesaadavaks

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Elisa Raamatu äpp täieneb aasta jooksul kuni 1000 audioraamatu võrra, mis on sündinud Rahvusraamatukogu toodetud fonogrammide põhjal. Seni olid raamatud kättesaadavad vaegnägijatele.

Tänaseks on Elisa Raamatusse jõudnud ligikaudu 200 Pimedate Raamatukogu poolt valmistatud audioraamatut ning kuulatavate raamatute valik laieneb iga päev ühe-kahe teose võrra. Avaliku ja erasektori vahelise koostöö tulemusena jõuab 2024. aasta lõpuks Elisa Raamatu rakendusse kokku kuni 1000 uut eestikeelset audioteost.

«Elisa Raamat saab tänavu kümneaastaseks ning selle ajaga on e-raamatute valik kasvanud pea 5000 teoseni. Täna oleme ette võtnud sarnase teekonna ka audioraamatutega, kus kuulatavate raamatute hulk veel e-raamatutega võrreldav pole, kuid avaliku ja erasektori koostöös soovime sinna aina kasvavast nõudlusest tingituna jõuda,» sõnas Elisa erakliendiüksuse juht Mailiis Ploomann.

«Audioraamatute turg on kogu Euroopas kiires kasvus. Eestis veel täpne statistika puudub, kuid Soome Kirjastuste Liidu andmetel kasvas digiraamatute ilmumiste arv aastatel 2018 kuni 2022 lausa 2,7 korda, seda peamiselt audioraamatute arvelt. Paljud kirjastajad mõistavad, et audioraamatud on kirjastuste tulevik. Kuna audioraamatute tootmine on võrdlemisi kallis, siis koostöö Rahvusraamatukoguga on tänu juba olemasolevatele teostele avatud paljude kirjastajate jaoks ukse audioraamatute maailma märksa kiiremini,» kommenteeris Eesti Digiraamatute Keskuse audioraamatute projektijuht Tiina Üürike.

Suur osa Elisa Raamatu rakendusse jõudvatest audioteostest on Eesti autoritelt. Näiteks saab täna juba kuulata mitmeid Varraku ajaviiteromaane, Minu sarja reisikirjeid kirjastuselt Petrone Print, Indrek Hargla ulme- ja krimiromaane ning vanu klassikuid nagu Tammsaare, Kitzbergi ja Vilde.

Audioraamatud on sisse lugenud mitmed tuntud Eesti näitlejad, sealhulgas Tambet Tuisk, Inga Lunge, Harriet Toompere, Katrin Karisma, Laine Mägi, Andres Ots, Mart Aas, Robert Annus ja paljud teised.

«Lisaks Pimedate Raamatukogule on meile audioraamatute valiku laiendamisel suureks abiks T1 keskuses avatud Elisa Stage stuudio, kus on loodud võimalus audioraamatuid nii salvestada kui ka neid hiljem töödelda,» lisas Ploomann.

Peale Pimedate Raamatukogu poolt toodetud heliteoste lisandub Elisa Raamatusse pidevalt ka täiesti uusi audioraamatuid nagu näiteks hiljuti avaldatud Tõnu Kilgase elulooraamat «Peaasi, et oleks kirge!». Raamatus on andnud hääle Ellen Kilgas, Ardo Ran Varres, Harold Erik Seeblum, Katrin Pärn ja Tõnu Kilgas, kellest viimase hääl on audioraamatus tsitaatide esitamiseks Eestis esmakordselt ellu äratatud tehisintellekti abil.

Tagasi üles