Rootsi popstaari Neneh Cherry 6 lemmikraamatut, mis on ka eesti keeles kättesaadavad

Copy
Neneh Cherry.
Neneh Cherry. Foto: Can Nguyen/Capital Pictures/Scanpix

Neneh Cherry (60) alustas oma muusikalist karjääri Inglismaal 80ndatel, kuid laiema tuntuse saavutas 90ndatel, kui muuhulgas ilmus ka tema ja Youssou N'Douri üleilmne hitt «7 seconds». 

Kuigi tänapäeva noored temast ilmselt palju ei tea, teeb Neneh muusikat siiamaani ja on tänaseks välja andnud juba kuus sooloalbumit.

Siin on One Grand Books vahendusel valik Neneh lemmikraamatuid, mis on ka eesti keelde tõlgitud ja mis on raamatukogudes saadaval. Head lugemist!

Clarissa Pinkola Estes, «Naised kes jooksevad huntidega».
Clarissa Pinkola Estes, «Naised kes jooksevad huntidega». Foto: Raamat

Clarissa Pinkola Estés «Naised, kes jooksevad huntidega»

Neneh avastas selle teose enda jaoks siis, kui salvestas parasjagu oma kolmandat albumit. Raamatust leidis ta inspiratsiooni ka laulusõnade kirjutamiseks. ««Naised, kes jooksevad huntidega» on raamat naiste müütilistest lugudest, legendidest ja elutarkustest (kuigi ka mehed võivad seda nautida!). Kasutan seda raamatut oma teekonnal kaardina – mulle meeldib see suvalises kohas lahti teha – nagu paneks gloobuse pöörlema ja vaataks, kuhu mu sõrm maandub,» sõnab ta.

Sogyal Rinpoch «Tiibeti raamat elust ja surmast»

Neneh selgitusel ütleb raamatu pealkiri ära, millest selles juttu on. «Kui üles kasvasin, praktiseerisid mu vanemad mõnda aega Tiibeti budismi. Kui mu (kasu)isa suri, kinkis ema mulle selle raamatu – see on nagu väike universumi võti, mis avab paljud eluküsimused, ilma et oleks kunagi plahvatuslik. Kui mu ema üheksa aastat tagasi suri, oli see tema kingitus minu jaoks hindamatu, juhatades mind läbi hävingu. Aga see raamat ei ole vaid plaaster hingehaavadele. See on raamat kogu eluks,» tõdeb ta ja lisab, et hoiab teost siiani enda lähedal. «Võib-olla hakkan seda edaspidi magades padja all hoidma...»

James Baldwin «Giovanni tuba»

«Kohtusin James Baldwiniga, kui käisime perega Istanbulis. Ma arvan, et mu isa tegi ühele tema lavastusele muusikat. Mäletan tema silmi — lihtsalt armastan neid silmi. Kui sain piisavalt vanaks, et tema raamatuid lugeda, siis armusin tema mõistusesse,» tunnistab Neneh.

Isabel Allende «Fortuna tütar»

Neneh meenutab, et käis oma tütre Tysoniga Stockholmis Allende loengut kuulamas ja sealt jäi talle meelde, kuidas autor alustab iga aasta alguses uue raamatu kirjutamist. «Ma armastan teda nii väga!» õhkab Neneh, kelle meelest on vaimustav, et kirjanik teeb isegi maal aiataöid meigituna ja kõrgeid kontsakingi kandes. «Ta on nagu sõdur, kes tõttab lahingusse... ja siis annab minusugustele inimestele võimaluse oma laugudega kaasa lennata. «Fortuna tütar» on fantastiline seiklus!»

Colum McCann «Las suur maailm pöörleb»

Neneh kirjeldab, kuidas teda võlus raamatus kirjeldatud 70ndate New Yorgi lämmatav kuumus, mis oli talle endalegi sügavalt tuttav. «Andsin selle raamatu kunagi oma vennale ja ta tuletas seda mulle nüüd meelde, kui siinsete lugemissoovituste jaoks raamatuid kokku otsisin.»

Patrick Suskind «Parfüüm»

«Mõned raamatud kuidagi kustuvad ära, see aga põleb eredalt kuni lõpuni,» kiidab Neneh. «Sellel teosel on üks kõige paremaid viimaseid lehekülgi, mis ma kunagi lugenud olen.»

Märksõnad

Tagasi üles