LUGEMISSOOVITUSED 6 vahvat lasteraamatut spordihuvilistele

Eesti Lastekirjanduse Keskuse praktikant Ene Mclaughlin soovitab lasteraamatuid spordihuvilistele. Foto: Jaanika Palm

Mõni suvi on väga päikeseline, teine aga vihmarohke. Mõnel suvel on keskpunktis ühistantsimine ja -laulmine, teisel aga pigem looduses viibimine ja matkamine. Käesolev suvi möödub kindlasti spordi tähe all.

Hiljuti lõppesid Roomas kergejõustikuvõistlused, Euroopa meistrivõistlused jalgpallis on juba poole peal ning augustis algavad Pariisis XXXIII olümpiamängud. Spordi jälgimise ja ise spordiga tegelemise kõrval on aga tore sellest ka lugeda. Oleme siia koondanud valiku vahvatest lasteraamatutest, milles kesksel kohal mõni spordiala.

***

Richard Janno, «Vutimehed. Kassisaba poisid».
Richard Janno, «Vutimehed. Kassisaba poisid». Foto: Raamat

«Vutimehed. Kassisaba poisid»

Richard Janno

Illustreerinud Maret Kernumees

Kirjastus Tänapäev

2022

Richard Janno jutustus «Vutimehed» ilmus esmakordselt aastal 1935. Tegu on põneva tagasipõikega 1912. aasta Tallinnasse Kassisaba asumisse. Toonastel agulipoistel puudusid puutsad ja kedrad, polnud isegi mitte õiget palli ega korralikku väljakut, ent see ei takistanud neil jalgpalli mängimast ja seda mängu armastamast. Ja kuigi omavahel palliplatsil mängides oldi suurimad vastased, siis Toomkooli saksapoiste vastu võisteldes ollakse ühtsemast ühtsem meeskond.

***

Arndís Þórarinsdóttir, «Surmasõlm».
Arndís Þórarinsdóttir, «Surmasõlm». Foto: Raamat

«Surmasõlm»

Arndís Þórarinsdóttir

Islandi keelest tõlkinud Maarja Siiner

Kirjastus Hea Lugu

2023

«Surmasõlme» peategelase Álfuri abil on võimalik tutvuda sportvõimlemise mitmekülgse maailmaga. Kui Álfur ise on alles sportvõimlemises tippu jõudmisest unistav koolipoiss, siis tema tädi, endine võimleja, on juba tipus olnud. Tädi karjäär sai aga olümpiamängudel kaamerate ees ootamatu lõpu, pärast mida katkes tema suhtlus perekonnaga. Poiss tunneb tädist suurt puudust. Lisaks sportvõimlemisele on raamatus oluline roll Álfuri noorema venna autismi diagnoosil ning sellel, kuidas nii Álfur kui ülejäänud pereliikmed sellega leppida proovivad.

***

Janno Põldma, «Džuudopoisid».
Janno Põldma, «Džuudopoisid». Foto: Raamat

«Džuudopoisid»

Janno Põldma

Illustreerinud Edgar Valter

Kirjastus Jutulind

2007

Eesti üks tuntumaid džuudost rääkivaid lasteraamatuid ilmus esmalt juba 1985. aastal. Teose tegevustiku keskmes on Vilgumäe kooli uus ajaloo ja ühiskonnateaduste õpetaja, kes toob endaga kaasa põneva uue spordiala – džuudo. Ei ole siis imestada, et õige pea tabab koolipoisse tõeline džuudopalavik. Lisaks väärikale võistluskunstile jõuavad lapsed ette võtta veel nii mõndagi põnevat. Lugeja rõõmuks on kõik see kirja pandud vägagi särtsakalt ja humoorikalt.

***

Maria Parr, «Väravavaht ja meri».
Maria Parr, «Väravavaht ja meri». Foto: Raamat

«Väravavaht ja meri»

Maria Parr

Norra keelest tõlkinud Riina Hanso

Kirjastus Eesti Raamat

2018

Kaheteistaastase Lena ja tema naabripoisi Trille elus on murdeline aasta. Uus jalgpallitreener on varasemast vägagi erinev ja muudab treeningu laste jaoks vastumeelseks. Lisaks peab Lena tõestama, et suudab jätkuvalt poiste võistkonnas mängida. Kõik see on siiski üks osa põnevatest seiklustest, millega lapsed kokku puutuvad. Lisaks parve ehitamisele ja matkamisele peavad lapsed toime tulema ka omavahelise sõpruse ja peresuhete muutumisega.

Tegemist on järjega Parri raamatule «Vahvlist südamed», kuid teos on loetav ka iseseisvana.

***

Mika Keränen, «Fantoomrattur».
Mika Keränen, «Fantoomrattur». Foto: Raamat

«Fantoomrattur»

Mika Keränen

Illustreerinud Marja-Liisa Plats

Kirjastus Keropää

2017

Supilinna salaseltsi raamatusarja üheksandas osas varastatakse Mari emalt kallis käekott, muidugi tuleb salaselts Ramps kokku kutsuda ja asja uurima hakata. Jõutakse rulaparki ning mägiratturite duellile, kus selgub, et ratta seljas ringi kihutav salapärane varas on näpanud rohkemgi käekotte, kui ainult Mari ema oma. Fantoomrattur tuleb maksku mis maksab üles leida ning salaseltsil on selleks tööks täpselt õige lahendus.

***

Ilmar Tomusk, «Matemaatiline sõber. Uus õpetaja».
Ilmar Tomusk, «Matemaatiline sõber. Uus õpetaja». Foto: Raamat

«Matemaatiline sõber. Uus õpetaja»

Ilmar Tomusk

Illustreerinud Urmas Nemvalts

Kirjastus Tammerraamat

2024

Uus kooliaasta on kohe algamas ja Vaabla põhikooli direktor teeb aktusel teatavaks, et koolis alustab tööd uus õpetaja, kes hakkab lastele õpetama nii muusikat kui matemaatikat. Uueks õpetajaks osutub Peetri tulnukast vanaisa, kes astub kooli ette töntsaka vanatädi Laine kehas. Peagi tõestab vanatädi Laine, et tema oskused ei piirdu vaid nootide ja numbritega. Nimelt suudab ta üheksanda klassi noortele edukalt ka teivashüppe alused selgeks teha. Muidugi satub vanatädi Laine veel mitmetesse sekeldustesse, mis tekitab koolidirektoris kahtlust, kas kõik on ikka päris nii nagu pealtnäha paistab.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Tagasi üles