HOLLANDI HUUMOR Sinijärv soovitab: suurepärane autor, suurepärane teos!

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Toon Tellegeni vaimukat juturaamatut «Siili igatsus».

Toon Tellegen, «Siili igatsus».
Toon Tellegen, «Siili igatsus». Foto: Raamat

No mida raamatut! On see nüüd lastekas või filosoofiline traktaat või sissevaade igaühte ning ei kellessegi? Meenutades vana naljalugu eestlasest ja elevandist, tahaks kangesti terves teoses asendada sõna «siil» sõnaga «eestlane» ning paljud asjad loksuksid paika. Samas võib siili asemele panna ka Sinu või minu või tädi Torontost, ja ikka töötab. Lihtsalt ongi sihuke hästi üldinimlik raamat. Usun ikkagi, et unejuttudeks jagatuna sobib nii hästi noortele kui väga vanadele. Mulle ka, kes ma keskel, passis hüvaste.

Kes iganes on oma mõtetega omaette olnud, sel on siiliraamatu siiliga sarnasi situatsioone ette tulnud. Mõtled ennast omadega krussi, maailm läheb isekeskis vussi, teki ja voodi all on kindel koht, ehk küll isegi omad okkad tunduvad vahel kui oht. Ja lahendust ei paista. Eks lõpuks avanevad ikka uued perspektiivid, kuigi mutkikad on teed, mis nende manu viivad.

Mingi tsimaruke murelik ilusus ja hämar poeetilisus võluvad mind siin. Ei ole nätakimataki näkkumakku naljaheidet, kuid kogu aeg on mõningane muhelus olemas, ja näpuotsaga elukurbtust ka. Suurepärane autor, suurepärane teos, suviste õhtute särav kirjatäht. Soovitan rõõmuga.

Helgete ketkede heameelne teos!

Tagasi üles