Raamatukogude e-kataloog ESTER teeb restardi

Copy
Keskraamatukogu.
Keskraamatukogu. Foto: Priit Simson

Eesti suuremate raamatukogude ühine e-kataloog ESTER vajab turgutust, sestap on selle töös esmaspäeval, 22. juulil kella 14-st plaanis 4-6 tunnine katkestus.

Eesti Raamatukoguvõrgu Konsortsiumi hallatavas ESTERi infosüsteemis on üle 10 miljoni raamatu, seda kasutavad kõik suuremad raamatukogud. «Et meie ligi pool miljonit lugejat edaspidigi kataloogi sujuvalt kasutada saaksid, on vajalik ette võtta operatsioonisüsteemide serverite tarkvarauuendus. Infosüsteem kasutab süsteemitarkvarana linuxit ja see vajab perioodiliselt täiemahulist uuendamist, mis tähendab uute serverite seadistamist ja nendesse andmete migreerimist. Internetiaadress ega nimi tööde käigus ei muutu,» selgitab ELNET Konsortsiumi tegevdirektor Asko Tamme.

Katkestuse ajal ei tööta ei avalik kataloog www.ester.ee ega ole süsteem kasutatav ka raamatukogu sisetööks. Uuenduse tegemise ajal pole võimalik kataloogi vaadata, Minu ESTERi kaudu raamatuid tellida, laenutusi pikendada ega kasutada laenutus- ja tagastusautomaate või tarku laenutuskappe.

Et kesksuvel on raamatukogude tööintensiivsus mõnevõrra väiksem, siis planeeriti töö läbiviimiseks just praegune aeg.

«Palume lugejatel esmaspäeval kontrollida, kas koduraamatukogu on lahti ja kuidas see töötab,» ütleb Asko Tamme. «Suuremad raamatukogud jäävad avatuks ja teenindavad lugejaid erinevaid asenduslahendusi kasutades.»

Serverite operatsioonisüsteemi uuendavad ühiselt Eesti Raamatukoguvõrgu Konsortsium, Innovative Interface Inc. ja Tartu Ülikool. «Loodetavasti saab järgmisel hommikul ESTERis tööd sujuvalt jätkata. Palume vabandust võimalike ebamugavuste pärast,» lisab Tamme.

Märksõnad

Tagasi üles