Mis peitub Joe Bideni öökapil? Avasta presidendi lugemissoovitused

Copy
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden. Foto: Shutterstock

Khaled Hosseini «The Kite Runner» ja Richard Wrighti «Native Son» on Ameerika Ühendriikide presidendi vaieldamatult lemmikud raamatud, mida on ta mitu korda uuesti lugenud. Mõlemad teosed räägivad, kuidas tulla toime kultuuriliste eripärasustega. 

The Kite Runner

See Khaled Hosseini kirjutatud vapustav romaan jutustab lootusest ja lunastusest. 

Teos viib meid monarhia viimastest päevadest Afganistanis tänapäevani ja jutustab kahe Kabulis üles kasvanud poisi sõprusest. Amir ja Hassan on kasvanud samas leibkonnas ja jagavad sama lapsehoidjat, kuid neid saadab erinev maailm: Amir on silmapaistva ja jõuka mehe poeg, samal ajal kui Hassan, Amiri isa teenija poeg, on hazara – välditud etnilist päritolu. 

Nende põimunud elud ja saatused peegeldavad neid kui ümbritseva maailma võimalikku tragöödiat. Kui Amir ja ta isa põgenevad riigist Californiasse uut elu otsima, arvab Amir, et on pääsenud oma minevikust, kuid ometi ei saa ta mälestust Hassanist maha jätta. 

The Kite Runner
The Kite Runner Foto: Apollo

«The Kite Runner» on romaan sõprusest ja reetmisest ning lojaalsuse hinnast. See räägib isade ja poegade vahelistest sidemetest ning isade võimust poegade üle – nende armastusest, ohvritest ja valedest. Läbi kõige selle pakub raamatu autor lugejale lootust, usku ja jõudu ning võimalusi, mida ta meile lunastuseks näitab. 

Native Son 

Kui peaks tuvastama tänapäeva mustanahaliste kirjandusloo kõige mõjukamat kujundajat, tuleks tõenäoliselt osutada Wrighti ja Native Son väljaandele,» kommenteerib kirjanduskriitik Henry Louis Gates Jr. 

Richard Wright, Native Son.
Richard Wright, Native Son. Foto: Everand

Kohe loo alguses on Bigger Thomas suunatud vanglasse. Native Son räägib loo sellest noorest mustanahalisest mehest, kes sattus allakäiguspiraali pärast seda, kui ta tappis lühikese paanika hetkel noore valge naise.

Richard Wrighti võimas romaan, mille tegevus toimub 1930. aastatel Chicagos, peegeldab säästmatult vaesust ja lootusetuse tunnet, mida kogevad inimesed kesklinnades kogu riigis, ning räägib sellest, mida tähendab olla mustanahaline Ameerikas.

Tagasi üles