LUGEMISSOOVITUS Karl Martin Sinijärv: Koppel on oma majanduskeskses ilmavaates aus, ta ei võltsi andmeid ega tõsiasju

Copy
Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Peeter Koppeli raamatut.
Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Peeter Koppeli raamatut. Foto: Scanpix/Postimees/Mihkel Maripuu

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Peeter Koppeli raamatut «Tasuta lõunaid pole olemas».

Ütleme, et mu sõber avab kusagil karukurrus tipprestorani ja ütleb, et tule kohale, maitse kõike, kuusteist käiku ja külmad õlled. A-jee! Samas kohaleminek ja võimalik ööbimine ja mis kõik veel teevad tasuta lõuna mulle kindlapihta kallimaks kui kodus tatrakat keeta või nuka peal kõrtsus päevapraad võtta. Ja isegi kui ajakulu ja sõidukulu maailmakõiksuse kaukasse arvata, siis keegi kusagil imepikas toiduahelas maksab ju mu lõunasöögi kinni. Isegi kui pealtnäha on see minu kui sööja jaoks justnagu tasuta.

Ses mõttes olen Peeter Koppeliga nõus, kui kohe pealkirjast kinni hakata. Mõnigi kord ei ole nõus ja tahaksin polemiseerida, ent väga huvitav on lugeda hea sulega asjatundja teksti, kes kirjutab peamiselt teemadel, milles ma liiga hästi ei orienteeru. No ei tule te minu manu makromajandusest ega investeerimisest vestlema, eksole. Peetri juurde läheksite meelsasti, kui tal aega ja teil huvi/raha oleks. Lugege raamatut esmalt/pigem.

Koppel on oma majanduskeskses ilmavaates aus, ta ei võltsi andmeid ega tõsiasju nagu Karl Marx tegi ja mis koledaks kombeks on saanud. Ta ei pea ennast stabiilseks geeniuseks. Ta ei kuuluta absoluutset tõde. Ta kirjutab inimlikus keeles lahti hulga teemasid, millest paljud pole mõtelda tahtnud ega osanud. Märgib mõistlikult, et õiglane ebavõrdsus on parem kui ebaõiglane võrdsus. Ja põhjendab ära. Ei loobi sõnu ega muid asju.

Peeter Koppel «Tasuta lõunaid pole olemas»
Peeter Koppel «Tasuta lõunaid pole olemas» Foto: Raamat

Oma autoteemalistest vestetest võiks ta muidugi eraldi raamatu välja anda. Värvikas kirjamees! Ükski finantsist ei lähe kunagi ajalukku, kui ta just mõnd erilist käkki kokku ei keera, kuid head kirjutajad lähevad teinekord küll. Mõni läheb muidugi ka hulluks ja mõni mõte hapuks, ent see kehtib ka rahamaailma koht ja maailma kohta üleüldse. Ainet mõtisklusteks, lugupeetav!

Tagasi üles