Suri populaarse «Sweet Valley High» raamatusarja autor

Copy

92-aastaselt on surnud Francine Pascal, kes on enim tuntud noorteromaanide sarja «Sweet Valley High» loojana. Tema tegelaskujud, kaunid kaksikõed Elizabeth ja Jessica Wakefield köitsid miljoneid noori lugejaid.

28. juulil surnud Pascal alustas «Sweet Valley High» sarjaga 1983. aastal. Kokku valmis 150 lugu õdedest, kes elasid väljamõeldud Los Angelese eeslinnas, kus olid mäed ja fantastiline valge liivarand. Raamatud käsitlesid kohtinguid, perekonflikte, õdede-vendade rivaalitsemist, kuid ka murettekitavaid teemasid, nagu rassism, lahutus ja surm ning isegi vampiirid ja libahundid.

«Sweet Valley on keskkooli põhiolemus,» ütles Pascal 1988. aastal ajakirjale People. «See on hetk enne reaalsust, kui sa tõesti usud romantilistesse väärtustesse – eneseohverdus, armastus, lojaalsus, sõprus – enne kui tüdined ja libised täiskasvanuikka.»

Tema raamatuid müüdi üle 200 miljoni eksemplari, nende hulgas ka «Sweet Valleyst» inspireeritud teosed. Pärast esialgsete romaanide populaarseks saamist võttis Pascal kampa teisi kirjanikke, tutvustades neile raamatu tegelasi ja üldist kulgemist.

«Need oli enamasti väga noored, äsja alustanud kirjanikud,» rääkis ta 2019. aastal väljaandele Entertainment Weekly. «Lugu ei liikunud edasi peatükkide, vaid pigem tegevuste kaudu: sa jõuad siia ja siis pead jõudma siit siia. Ärge unustage, et neil oli juba piibel, kus olin kirjutanud põhjalikult lahti kaksikute elu ja nende tausta.»

Francine Paula Rubinina (sündinud Pascal) õppis New Yorgi ülikoolis ajakirjandust, kirjutas sellistele ajakirjadele nagu Cosmopolitan ja Ladies' Home Journal ning kirjutas koos teise abikaasa John Pascaliga seebiooperit «The Young Marrieds.» Kui Francine Pascal hakkas mõtlema oma sarja loomisele, kuulas ta sõbra nõu ja töötas välja raamatud, millest sai «Sweet Valley High» sari.

Kontseptsioon oli «Dallas» noortele. Peategelased: kaksikõed, üks vallatu (Jessica), teine ​mõistlikum (Elizabeth).

«Minu elus on palju kaksikuid,» on Pascal rääkinud. «Inimesed on kaksikutest alati lummatud. Sa ei jää kunagi üksi.»

Pascal ja tema esimene abikaasa Jerome Offenberg lahutasid 1963. Neil oli kolm tütart, kellest üks, Jamie, suri 2008. aastal. John Pascal suri 1981. aastal.

«Sweet Valley High» põhjal loodi ka telesari, mis jooksis 1994–1997.

Allikas: CNN

Tagasi üles