VAATA JA IMESTA Noore näitlejanna raamatusoovitus peegeldab tema isiksust

Copy
Ameerika näitlejanna Blake Lively.
Ameerika näitlejanna Blake Lively. Foto: Shutterstock

Blake Lively on särav näitlejanna, kes hiilgab uhiuues filmis nimega «Ei iial enam» peategelasena. Naisterahvas hindab töötegevuste ja kiire ajagraafiku kõrvalt aeg-ajalt ka aja mahavõtmist ja naudib raamatute lugemist. Siin on tema kolm soovitust, millega ta armastab kiirematel aegadel oma meelt lahutada. 

Blake Lively on Ameerika näitlejanna, kes saavutas suurema tähelennu siis, kui ta sai rolli populaarses teismeliste draamasarjas «Kõmutüdrukud». Tänasel päeval on ta figureerinud mitmetes rollides ja mängib üsna pea kinoekraanidele ilmuvas armastusfilmis «Ei iial enam» peategelast, kes alustab Bostonis uut elu ja unistab omaenda äri avamisest. 

Täpselt sama ambitsioonikas on näitlejanna ka muudes valdkondades, kuid tõdeb, et väga tähtis on töö kõrvalt leida ka vaba aega. Nii soovitabki ta enda kolme väljavalitud raamatut, millega enda vaba aega sisustada.

«The Glass Castle» ehk «Klaasloss» on ainulaadne mälestusraamat ühelt maailma andekamalt jutuvestjalt nimega Jeannette Walls. 

«Klaasloss» – Jeannette Walls.
«Klaasloss» – Jeannette Walls. Foto: Kirjastus

Jeannette Walls kasvas üles vanematega, kelle ideaalid ja põikpäine eristumissoov olid ühteaegu nii häda kui õnnistus. Nad elasid pikalt USA edelaosa kõrbelinnades nomaadielu ning suutsid end sel viisil ära elatada. Hiljem, kui raha otsa sai, koliti Lääne-Virginia kaevanduslinna, mis oli viimane koht, kuhu keegi neist oleks sattuda tahtnud. Hoolimata isa joomisest ja allakäigust ning perekonna üleüldisest toimimatusest suutis Jeannette sellest nõiaringist välja murda, kodust lahkuda ja luua endale täiesti uus, täiesti erinev elu.

Kakskümmend aastat on ta oma juurtest vaikinud, ent nüüd on tema lugu kirjas, menukas ning peagi saamas ka suureks filmiks.

Raamatu valiku järgi võiks järeldada, et näitlejanna hindab perekonda, sellega seotud traditsioone ja väärtusi. 

«The Rhythm Section» ehk «Rütmiline osa», mille autoriks on Mark Burnell räägib sellest, kuidas jääda ellu vägivaldses perekonnas teiste identiteete üle võttes. 

«The Rhythm Section»
«The Rhythm Section» Foto: Kirjastus

Raamatu peategelane Stephanie peab taasavastama, kes ta on – ja seda läbi teiste identiteetide. Ta pole kunagi tema ise. Prostituudina on ta Lisa, siis Saksa anarhistist palgasõdurist terroriks saanud Petra Reuter, siis jällegi Šveitsi ärinaine Marina Gaudenzi, Ameerika tudeng Susan Branch või inglasest juhtimiskonsultant Elizabeth Shepherd.

Kuid kes iganes ta ka poleks, pole ta kunagi tema ise, sest tema elu sõltub sellest, kas ta on keegi teine. Läbi selle tunneb ta identiteedikriisi ja eneselegi üllatuseni armub ta Frank White'i, mis tekitab uusi küsimusi – kes siis nüüd täpsemalt armunud on ja kellesse on Frank armunud? Stephanie? Petra? Või hoopis keegi teine teistest identiteetidest? 

Kellele ei meeldiks põnevus? Meis kõigis on killuke adrenaliinihimu ning see raamat pakub seda aga mitmel moel.

Fran Hauseri kirjutatud «The Myth of the Nice Girl» on mõeldud ambitsioonikatele naistele, kes soovivad saavutada edu. 

«The Myth of the Nice Girl»
«The Myth of the Nice Girl» Foto: Kirjastus

Hauser tõestab, et naised ei pea edu saavutamiseks ohverdama oma väärtusi ega varjama oma autentset isiksust. Jagades hulgaliselt isiklikke anekdoote ja ajaproovitud strateegiaid, näitab ta naistele, kuidas murda stereotüüpe selle kohta, milline peaks välja nägema juht. 

Tema nõuanded ja jagatud tarkus kirjeldavad üksikasjalikult, kuidas tasakaalustada empaatiat ja otsustavust ning seda, kuidas saavutada enesekindlust, mis paistab kogu ruumis välja. 

Teos kirjeldab tulevikku vaatavat feminismi, mis lööb laineid nutikate ja professionaalsete naiste seas, kes teavad, mida nad tahavad, ja otsivad tõelist nõu selleks, et viia oma karjäär järgmisele tasemele. 

Pole kahtlustki, miks Blake Lively on selle raamatu suurim fänn – tegemist on väga ambitsioonika ja edasipürgiva naisega, kes hindab sellega üle kõige karjääri. Ta tõstab üles ka teisi naisi, sest peab häid suhtlusi edasi pürgimiseks võtmetähtsuseks. 

Tagasi üles