7 innustavat elulooraamatut ja -sarja, mida lapsed võiksid lugeda

Eesti lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab elulooraamatuid. Foto: Jaanika Palm
Copy

Läbi aegade on arvatud, et teiste eludest on nupukas ühtteist kõrva taha panna. Seda eriti juhul, kui see inimene on mingil moel ühiskonnale palju kasu toonud ja nõnda tuntuks saanud. Vahet pole, kas nad asusid oma unistusi täitma muusikas või kunstis, teaduses või spordis, igaühel neist oli vaja annet, visadust, töökust, aga ka õnne ning toetavaid lähedasi. Noppisime viimaste aastate lastekirjandussaagist välja mõned toredad elulooraamatud, millel on võime innustada lapsigi elus edasi püüdlema ning oma unistusi teoks tegema.

Maria Isabel Sànchez Vegara, «Astrid Lindgren».
Maria Isabel Sànchez Vegara, «Astrid Lindgren». Foto: Raamat

«Astrid Lindgren»

Maria Isabel Sànchez Vegara

Illustreerinud Linzie Hunter

Tõlkinud Kadri Rahusaar

Kirjastus Koolibri

2023

Kes meist ei teaks Pipi Pikksukka või Karlssonit katuselt, Vahtramäe Emilit või Lärmisepa tänava Lotat. Kas poleks siis aga tore natuke rohkem teada ka seda, kes need vahvad, mitmeid põlvkondi köitnud lasteraamatud kirjutanud on? Milline oli väikese Astridi lapsepõlv, miks ta otsustas kirjutama hakata ning mis aitas tal maailmakuulsaks kirjanikus saada – kõigile neile küsimustele saad raamatust vastuse. Sari «Väikesed inimesed, suured unistused» tutvustab napi tekstiga pildiraamatu vormis mõningaid pöördepunkte tuntud inimeste lapse-east ja edasisest karjäärist. Lisaks Astrid Lindgrenile on nüüdseks sarjas ilmunud raamatud ka Pablo Picassost, Coco Chanelist, Albert Einsteinist, Leo Messist ja Taylor Swiftist.

***

Kätlin Kaldmaa, «Lydia».
Kätlin Kaldmaa, «Lydia». Foto: Raamat

«Lydia»

Kätlin Kaldmaa

Illustreerinud Jaan Rõõmus

Kirjastus Hunt

2021

Enne kui Lydia Koidulast suur luuletaja sai, oli ta väike tüdruk, kellele meeldis vanaema süles istuda ja tema pajatatud lugusid või lauldud laule kuulata. Vanaema aed ja sealsed rohked lillepeenradki pakkusid ohtralt avastamisrõõmu. Mida edasi, seda sagedamini võis Lydia Emilie Florentinet näha aga hoopis isa kirjutuslaua juures uudistamas, mida papa seal kogu aeg kirjutab. Õige varsti on Lydiast saanud papale tubli abiline ja mõttekaaslane.

***

Kätlin Vainola, «Lood julgetest Eesti tüdrukutest».
Kätlin Vainola, «Lood julgetest Eesti tüdrukutest». Foto: Raamat

«Lood julgetest Eesti tüdrukutest»

Kätlin Vainola

Illustreerinud Gerda Märtens

Kirjastus Pegasus

2018

Selles raamatus on lood kolmekümnest julgest eesti tüdrukust, kes kõik ühtviisi, kuid igaüks siiski omamoodi on mõjutanud Eesti elu ja inimesi. Miina Härma ja Miliza Korjus, Aino Pervik ja Marju Lauristin, Ita Ever ja Kelly Sildaru on vaid mõned mõjukad, kellest juttu tuleb. Igaühest neist pajatab autor ühe vahva, elusaatuses otsustavaks osutunud lapsepõlveloo, mis tänastele lugejatelegi võiks inspiratsiooniks olla ja teotahet süstida. Omaette vaatamisväärsuseks on lugusid saatvad Gerda Märtensi joonistatud portreed.

***

Torben Kuhlmann, «Lindbergh. Seikluslugu lendavast hiirest».
Torben Kuhlmann, «Lindbergh. Seikluslugu lendavast hiirest». Foto: Raamat

«Lindbergh. Seikluslugu lendavast hiirest»

Torben Kuhlmann

Illustreerinud autor

Tõlkinud Kadi Eslon

Kirjastus Rahva Raamat

2022

Üks suures linnas elav hiir armastab üle kõige inimeste raamatuid ja ajalehti lugeda. Kui aga tema liigikaaslased hakkavad peale mehhaaniliste lõksude leiutamist linnast kaduma, ei näe hiireke enam muud võimalust kui linn maha jätta ja üle ookeani Ameerikasse minna. Suur ausammas tervitavat ju seal kõiki saabujaid! Kuna laevu blokeerivad kassid, jääb ainsaks võimaluseks ehitada lennumasin ja sellega teele asuda. Õnneks on hiireke nupukas ja järjekindel ning peagi saabki ta taas sõpru tervitada.

Raamat on pühendatud lennunduspioneerile Charles Lindberghile, kes ületas 1927. aastal esimesena oma ühemootorilise lennukiga ilma vahemaandumiseta Atlandi ookeani. See köitvate illustratsioonidega teos on esimene suuri leiutajaid tutvustavast sarjast, kus on ilmunud ka «Armstrong. Hiire seikluslik reis Kuule» (2022).

***

Luca Novelli, «Galileo ja esimene tähesõda».
Luca Novelli, «Galileo ja esimene tähesõda». Foto: Raamat

«Galileo ja esimene tähesõda»

Luca Novelli

Illustreerinud autor

Tõlkinud Els Heinsalu

Kirjastus Argo

2021

Luca Novelli teadlastest pajatav elulooraamatusari «Suurvaimu sähvatus» on ainulaadne selle poolest, et teose autor kehastub peategelaseks ning räägib lastele loo enesekaemusena, st mina-vormis. Sel viisil teadlase elukäiku kajastades saab vägagi kaasakiskuvalt esile tuua nii teadlast tabanud ebaõnnestumised kui suurimad triumfid. Raamatus «Galileo ja esimene tähesõda» vaadeldakse tänapäevasele teadusele aluse pannud Galileo Galilei elukäiku alates tema sünnist kuni elu lõpuni. Raamat on illustreeritud rohkete piltide ja joonistega, selle lõpust leiab ka lühikese mõistesõnastiku. Sarjas «Suurvaimu sähvatus» on ilmunud veel «Hawking ja mustade aukude mõistatus» (2020) ning «Leonardo ja sulepea, mis visandab tulevikku» (2021).

***

Loone Ots, «Lugusid kuulsatest eestlastest».
Loone Ots, «Lugusid kuulsatest eestlastest». Foto: Raamat

«Lugusid kuulsatest eestlastest»

Loone Ots

Illustreerinud Marja-Liisa Plats

Kirjastus Menu

2016

Raamatu autor Loone Ots on eestlaste ajaloost valinud välja tosin kuulsat persooni, alustades meie esimesest luuletajast Kristjan Jaak Petersonist ja eepose loojast Friedrich Reinhold Kreutzwaldist kuni helilooja ja koorijuhi Gustav Ernesaksa ning president Lennart Merini. Iga isikut on valitud iseloomustama kuus kuni kaheksa eluseika, mida värvikas sõnastuses edasi antakse. Ilmekalt tuleb esile, et need tähelepanuväärseks kasvanud mehed ja naised on lapsena samuti koerust tahtnud teha.

***

Jaak Urmet, «Hurdast Pärnani».
Jaak Urmet, «Hurdast Pärnani». Foto: Raamat

«Hurdast Pärnani»

Jaak Urmet

Illustreerinud Karel Korp

Kirjastus Post Factum

2017

Jaak Urmeti raamatusse on koondatud veerandsada ajakirja Hea Laps rubriigis «Meie suurkujud» ilmunud lugu. Suurkujuna vaatleb autor isikuid, kes on teinud midagi sellist, mis on muutnud paremaks või ilusamaks väga paljude teiste inimeste elu. Nende seas on nii ühiskonnategelasi kui kirjanikke, aga ka sportlasi, heliloojaid ja näitlejaid. Neist igaühe elust antakse vaimukas, leidlike paralleelidega ülevaade. Lisaks fotodele ilmestavad teksti ka tabavad portreed Karel Korbilt.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt

Tagasi üles