LUGEMISSOOVITUS Lõbus sari täiskasvanutele, kes ei ole veel päris täis kasvanud

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda C. K. McDonnelli raamatuid «See võluv mees» ja «Armastus kisub meid lõhki».

C.K. McDonnell, «See võluv mees».
C.K. McDonnell, «See võluv mees». Foto: Raamat

McDonnelli ultrajabur sari on eesti keeles juba kolmanda raamatuni jõudnud ning see näitab, et lugejaid ikka terake on. Positiivne! Ma ei tea, kellele täpselt need lood loodud on, ent õiges tujus olles on nad mulle kindlasti. Täiesti opakas maailm, osalt ülirealistlik, teisalt hullupööra segapäine. Nagu muinasjutt täiskasvanutele, kes vist ei ole veel päris täis kasvanud. Või vähemalt mõistavad endi ning end ümbritseva üle kergelt muheleda.

Üleloomulike elajate maailmaga pole mul kahjuks või õnneks tõsisemaid kokkupuuteid olnud, ajakirjanduse ja närusevõitu argieluga see-eest küll. Usun, et McDonnelli kvaasimuinakad raputavad tuimast päevast välja nii mõnegi, kes muidu vahest tuksuks tasakesi oma leebes või rämedas mullis ja ootaks veidrat vaheldust. Vaat just vaheldust ja ilmakeerdu on siia kõvas koguses kokku kirjutet. Ergastage elu!

C.K. McDonnell, «Armastus kisub meid lõhki».
C.K. McDonnell, «Armastus kisub meid lõhki». Foto: Raamat

Kunagi ilmus Eestis päris palju väga kentsakaid ajalehti, mis avaldasid – teinekord vaimukat – täielikku kelbast. Tänaseks on toda masti kräpp kuhugi ilmavõrku kolinud, aga asi võrgus on üks kadunud asi, seda bussijaama putkast reede rahulduseks ei osta. Pealegi tuleb magusat möga niikuinii igalt poolt. Aga vampiire ei tule! Kuriloom ei kraabi akna taga! Kuni ta kord kraabib…

Üldse mitte iga päev ei taha ma McDonnelli sorti sõnanguga suhestuda. Ent õigel hetkel pakub ta samalaadse esmakordse naeruvallanduse ja rõõmutunde nagu Andrus Kivirähk või Mart Juur või Ilmar Trull oma noores põlves – lihtsalt ei osanud lugejana toherdust nätakat oodata. Mulle väga meeldib, aga saan siivsasti aru noist, kellele ei istu mitte üks törtz. Lugege uuesti.

Tagasi üles