Uue käsiraamatu autor: olen minevikus kogenud rohkem suhtemuresid ja kõikvõimalikke koledusi, kui oleksin tahtnud

Copy
Heiki Kohal
Heiki Kohal Foto: Erakogu

Inimsuhted on elu vundament, kuid sageli unustame, kui olulised need tegelikult on. Tihti võtame sujuvat paarisuhet iseenesestmõistetavana, kuni probleemid meid vastu seina suruvad ja sunnivad otsima vastuseid küsimustele, mida me varem isegi küsida ei osanud. Sel suvel ilmunud raamatus «Aitab draamast!» käsitleb Heiki Kohal põhjalikult, kuidas konfliktidest hoiduda ja harmoonilisi suhteid luua. 

Mõnikord viib elu meid ootamatutele teedele, kus varasemad kogemused ja teadmised saavad uue tähenduse. Just nii juhtus Heiki Kohaliga, kes on hariduselt füsioterapeut, kuid kes pärast aastaid tervishoiusektoris töötamist ja Ajujahil osalemist tundis vajadust millegi suurema ja sügavama järele.

«Järgnes paar aastat eneseotsinguid: maailmas – peamiselt Austraalias ja Aasias – ringirändamist, kogemuste ammutamist müügi- ja projektijuhtimise vallas ning kirjutamise õppimist,» kirjeldab ta oma teekonda, mis lõpuks viis täispika raamatu kirjutamiseni. Raamatu teema – paarisuhted – ei olnud juhuslik valik. «Eks selle on suuresti tinginud mu enda pisut liiga värvikas varasem elu. Olen minevikus kogenud rohkem suhtemuresid ja kõikvõimalikke koledusi, kui oleksin tahtnud,» tunnistab ta, lisades, et kõrge lahutusmäär ja lähisuhtevägivalla kasvav statistika motiveerisid teda tegelema olulise ja aktuaalse teemaga.

Heiki Kohal, «Aitab draamast!»
Heiki Kohal, «Aitab draamast!» Foto: Raamat

«Osasid sisemisi tunge on keeruline lõpuni pragmaatilisel viisil lahti seletada. Ju mul siis tärkas lootus, et pärast viieteistkümneaastast katsetamist, õppimist, äpardumisi ja lõpuks abiellu jõudmist – ning kõigega kaasnenud põhjalikku analüüsi – on minu võimuses ehk kirjutada midagi sellist, millest laiemale üldsusele selles vallas kasu võiks olla. Inimene ju ikka otsib mingit eesmärki või mõtestatust. Ja see mõtestatus leitakse sageli oma varasemast elukogemusest.»

Soov tõsta eneseabiraamatute kvaliteeti

Kui eneseabiraamatute maine pole alati kõige parem, siis Kohal püüab sellest stereotüübist kaugemale minna. «Kahetsusväärselt suur osa eneseabiraamatuid on kirjutatud inimeste poolt, kes käsitletavas valdkonnas tegelikult piisavalt ei orienteeru,» märgib ta. «Näiteks kõikides oma kooseludes ebaõnnestunud üksikvanemad õpetavad teisi saavutama kestvat suhteõnne. Finantsgurudena esitlevad end inimesed, kelle rahaline edu tuleneb tegelikult hoopis sellesama raamatu müügist, mida nad promovad, mitte aga ei baseeru laiale lugejaskonnale kohalduvatel tõdedel (nagu tegelikult peaks). Ja nii edasi.»

Tema sõnul pakuvad paljud raamatud illusiooni, et keerulisi probleeme saab lahendada hetkega, mis tihti tekitab lugejas omakorda pettumust. Selle asemel on Kohal võtnud sihiks luua midagi tõeliselt väärtuslikku.

«Ma tahaksin uskuda, et minu raamat on teistsugune, kuna ma kirjutasin tõesti ainult sellest, milles ma end piisavalt pädevalt tundsin või mille ma suutsin täiendava eneseharimise käigus omandada,» selgitab ta. «Raamatul on teadlikult kitsas skoop: see keskendub pelgalt eluterve suhte loomisele, tugevdamisele ja säilitamisele.» Kohal rõhutab, et raamatu sisu ei tugine pelgalt tema enda elukogemusele, vaid sisaldab ka teaduslike uuringute järeldusi ja teadmisi psühholoogiast, mida ta on lihtsas keeles edasi andnud.

Tõeline test on argielu

Kohal, kes on oma abikaasaga koos olnud kuus aastat ja abielus kolm, kasutab oma raamatust pärit põhimõtteid ka igapäevaelus. «Ma usun, et inimene tohib kirjutada ainult sellest, mis on kas objektiivselt tõene või mille paikapidavust ta suudab praktikuna ise kinnitada. Muidugi kasutan ma neid õpetusi oma elus,» selgitab Kohal.

Ta toob välja, et tänu nendele põhimõtetele iseloomustab tema abielu suur soojus ja teineteisemõistmine. «Kui lahkhelid esinevad, suudame need ületada sõbralikult ja üksteisele haiget tegemata,» lisab ta. «Ma arvan, et see hea üldine olustik, mis meie vahel valitseb, ongi kõige suurem võit, mille need põhimõtted on kaasa toonud. Sest säärases suhtes olla on väga kerge. See omakorda tekitab kindla ja tugeva tunde, mis lubab muud maailma vaadelda hoopis selgema ja julgema pilguga: näiteks teha elus kannapöördeid, võtta riske või katsetada – nagu ma seda olen teinud kasvõi kõnealuse raamatuga.»

Lugegu need, kes ei taha suhetes enam vanu vigu korrata

Kohal ei varja, et raamatu kirjutamine oli keeruline protsess, eriti kolmanda peatüki loomine, mis käsitleb süvitsi suhteprobleemide juurpõhjuseid. «Kuigi ülikool ja mu varasem elu andsid mulle psühholoogiaalase ettevalmistuse, pidin siiski minema mugavus- ja teadmispiiridest väljapoole. See tähendas tuhandete lehekülgede jagu uuringute ja muude asjakohaste tekstide läbitöötamist,» meenutab ta.

Raamatu lõpliku versiooni veepidavuse kontrollimiseks kaasas Kohal psühholooge ja spetsialiste, kelle tagasiside aitas tal raamatu veelgi paremaks lihvida. Lugejate tagasiside on olnud valdavalt positiivne. «Raamat on negatiivset kriitikat saanud ainult ühelt inimeselt, kes reeglina milleski väga head ei näegi. Ülejäänutelt on raamat saanud südantsoojendaval hulgal kiita,» rõõmustab ta.

«Isiklikult soovitaksin raamatut peamiselt kahele sihtgrupile,» sõnab Kohal. Esiteks neile, kes otsivad uut suhet ja tahavad olla targemad, vältides vanu vigu. «Teiseks inimestele, kes tahavad oma juba loodud suhet hoida – muuta selle lihtsamaks, kergemaks, ilusamaks ja tugevamaks,» lisab ta.

Nendele, kes soovivad paremini mõista nii enda kui ka teiste siseelu nüansse, on raamat kindlasti väärt lugemist. «Kasu on sellest raamatust kõigile, keda suhtepsühholoogia kui selline vähegi köidab,» usub ta. Lõpuks on autori eesmärk aidata inimestel luua ja säilitada eluterveid ja õnnelikke suhted – midagi, mis on hindamatu väärtusega igale inimesele.

Tagasi üles