Kuninganna Elizabethil oli Donald Trumpi ja tema abielu kohta üht-teist öelda

Kuninganna Elizabeth II ja Ameerika Ühendriigi tollane president Donald Trump 5. juunil 2019.
Kuninganna Elizabeth II ja Ameerika Ühendriigi tollane president Donald Trump 5. juunil 2019. Foto: Chris Jackson / Pool via REUTERS / Scanpix

Oma valitsemisaja jooksul kostitas Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II paljusid vastuolulisi välisriikide liidreid, sealhulgas Bashar al-Assadit, Donald Trumpi, keiser Hirohitot ja Vladimir Putinit. Ta jäi alati korrektseks ja viisakaks, kuid tal oli nii mõnelgi korral oma terav arvamus. 

Hiljuti ilmunud biograafiast selgub, et Donald Trump ei olnud sugugi kuninganna meelisinimene ega külaline, kelle kohta tal vaid kiidusõnu oleks jagunud. Risti vastupidi – mehe käitumine ja olek tekitasid kuningannas ootamatuid küsimusi. Julged väited on kirja pannud Craig Brown oma uues raamatus «A Voyage Around The Queen». Kuninganna arvas, et Trumpi ja tema abikaasa Melanie abielu on mingit sorti kokkulepe, sest miks muidu naine tema kõrvale on jäänud. 

Möödalaskmiseid etiketis ja viisakuses oli veelgi. Trump jättis toona 92-aastase kuninganna Elizabethi kümneks minutiks 27-kraadise kuumuse käes ootama ja seejärel kõndis tema ees minema. Seejärel peatus Donald järsult, blokeerides kuninganna liikumise, sundides ta peatuma. 

Ka häiris Tema Majesteeti Donald Trumpi käitumine, eriti tema üle õla vahtimise komme. 

Kuninganna ja president kohtusid esimest korda 2018. aastal, aasta pärast Trumpi ametisse pühitsemist USA 45. presidendiks. Tema visiidi pärast nördinud meeleavaldajad tulid Londoni tänavatele hiiglasliku õhupalliga, mis kujutas Trumpi beebina.

Trumpi ametlik riigivisiit oli aastal 2019, kus ta oma abikaasa ja lastega Inglismaal riigibanketil osales. Seekord oli ta väidetavalt ennast parandanud, sest palee vahendusel käitus mees toona oma parimal viisil.  

Tagasi üles