ÜLESKUTSE Külasta sel suvel-sügisel oma valla või linna kõiki raamatukogusid!

Pildil Heimtali haruraamatukogu Viljandis.
Pildil Heimtali haruraamatukogu Viljandis. Foto: Marko Saarm

Raamatukogud ootavad osalema külastusmängus «Avasta Eesti raamatukogusid» kuni oktoobrikuu alguseni. Selleks, et mööda erinevaid ja erilisi raamatukogusid rändamine veelgi kaasahaaravam oleks, on Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing loonud templimängu. Oma rännakute jooksul saab lahendada spetsiaalselt loodud mõistatusi ja koguda templeid raamatukogudest, kuhu teed viivad. 

Eestis on 493 rahvaraamatukogu, mida 2023. aastal külastati 5 miljonil korral. Ligi poole tuhande raamatukogu seast leiab kindlasti külastussihi ja aasta lõpul saab uhkelt olla üks miljonitest külastusstatistikasse kuuluvatest inimestest.

Kas teadsid, et raamatukogude lahtiolekuajad arvestavad ühistranspordi graafikutega ja peatused on 84% raamatukogudest vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel? Raamatukogud kui rohelise mõtteviisi kandjad pakuvad ka jalgrataste ja tõukerataste hoiustamiskohti, nii et külla tulla saab ka kergliiklusvahendil. Vastamaks erinevate inimeste ootustele, on 73% raamatukogudest avatud vähemalt ühel nädalavahetuse päeval ja tööpäeviti enne kella 10 hommikul.

Kui aga raamatukokku enne selle sulgemist ei jõua, siis on võimalus pooltest raamatukogudest endale raamat laenutuskappi ette tellida, 42% raamatukogudest tellida lugemisvara postipakiga pakiautomaati ja pärast sulgemist saab tagastada loetud raamatud tagastuskasti 88% raamatukogudest.

Iga raamatukoguteenuste kasutaja (eelmisel aastal oli rahvaraamatukogudes registreeritud 358 000 lugejat) panustab ringmajandusse ja seeläbi vähendab endast maha jäävat jalajälge meie elukeskkonnale. Asju, näiteks raamatuid, esemeid (laua- ja õuemänge, tööriistu, muusikariistu, spordivahendeid), aga ka muusikat ja filme ei pea omama ja kodus hoiustama, neid saab raamatukogust laenata just siis, kui neid vaja on. Keskmiselt on ühes rahvaraamatukogus 20 000 raamatut, mida eelmisel aastal laenutati 9,5 miljonit korda.

Aga kas raamatukogudes ikka on uuemat kirjandust ja huvipakkuvaid ajakirju- ajalehti?

Vastata saab, et olenevalt piirkonnast ja raamatukogu eelarvest ostetakse aastas raamatukogudesse keskmiselt 300 uut nimetust raamatuid, juurdepääsu e-raamatutele ja eestikeelsele e-perioodikale pakub 44% raamatukogudest. Viimane number kindlasti jõudsalt kasvab, sest väljaanded ise loobuvad trükiversioonidest ja raamatukogudki hangivad sellest tulenevalt juurdepääsud e-väljaannetele.

Avasta oma kogukonna süda, mis pakub palju loomisrõõmu ja -ruumi (53% raamatukogudest tegutsevad kaasaegsetes ruumides), head seltskonda ja juurdepääsu põnevaimale infole. 63% raamatukogudes rakendati ka vabatahtlikke teenuste pakkumisel, sündmuste ja koolituste korraldamisel. Ehk leiad sinagi aega ja tahtmist just oma raamatukogus midagi põnevat korraldada? Mine uuri oma raamatukoguhoidjalt, millised võimalusi pakutakse!

Infot raamatukogude lahtiolekuaegade ja aadresside kohta leiab iga raamatukogu veebilehelt, lugemissoovitusi ja kirjanduse tutvustusi leiab kõige rohkem raamatukogude ühismeediakontodelt.

Avasta Eesti raamatukogude mitmekülgseid teenuseid ja sisukaid kogusid!

*Artiklis esitatud numbrilised mõõdikud on pärit Statistikaametist ja rahvaraamatukogude enesehindamise uuringust, mis käsitles aastaid 2021-2023. Uuringu viisid koos läbi Creativity Lab OÜ ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing 2023. aasta septembris-oktoobris.

Märksõnad

Tagasi üles