Sinijärv soovitab: see on üks viimase aja vahvamaid lasteraamatuid!

Copy
Imbi Paju raamatuga «Kadrioru aednik».
Imbi Paju raamatuga «Kadrioru aednik». Foto: Evelin Kruus

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Imbi Paju lasteraamatut «Kadrioru aednik».

Suuri lugusid saab vesta ka väiksemas vormis ja väiksematele lugejatele/kuulajatele. Õigupoolest tuleb neid pajatada igal võimalikul kombel, et nad igasuguse mõistja ja mõtlejani jõuaksid. Imbi Paju «Kadrioru aednik» on üks viimase aja vahvamaid lasteraamatuid. Ilma määndsegi poliitikata on lähiajalugu lapsepäraseks tehtud läbi lillede – sõna otseses mõttes. Läbi lillede ja mesilaste ja looduse. Kõva pehme sõna!

Imbi Paju, «Kadrioru aednik».
Imbi Paju, «Kadrioru aednik». Foto: Raamat

Kadrioru esimene aednik on mõistagi president Päts. Mees, kes vähemasti Ivan Orava mälestuste kaudu peaks igale kirjaoskajale eestikeelsele teretuttav ja sümpaatne olema. Raamat pole siiski sugugi Pätsi-keskne. Ei mingit heroiseerimist, hoopis uus mahe aianduslik lähenemisviis. Ja see toimib. Kaudu taimede, kaudu edendamise ja kasvatamise ja looduse jätkuvuse saab selgeks jutustada hoopis teised taustad. Üllatav ja rõõmustav.

Ka järgmistele, nii-öelda meie aja presidentidele pühendet leheküljed teevad head meelt, kuna autor on osanud ne kõigi tuhandeist tegemisist välja sõõlata looduse ja aedlusega seonduva – näeme, et jätkunud on seda igaühel. Ja vaid üht presidenditöö kildu valgustades annab ta ilusa pildi paljust muust, mis kohe silma ei paista.

Ääretult sõbralik ja hariv lugemine. Hakka või ise lapseks! Ega see laps meis tegelikult ju kuhugi ära ei kao, kui ise teda kaotama ei kipu. Niisuguste raamatute najal üles kasvamine võiks olla küll üks meeleolukas minek. Silmad raamatuisse, näpud mulda!

Ning võetagu ette ka üks mõnus jalutuskäik nii Kadrioru parki kui esipresidendi omaaegseisse valdustesse tänases Tallinna Botaanikaaias. Näeb palju põnevat ning iga teise põõsa taga luusib tasakesi Päts ise. Päriselt ka!

Tagasi üles